Faglig linjekamp i USA

En dramatisk linjekamp pågår innad i den amerikanske fagbevegelsen. Utfallet kan få større betydning for samfunnsutviklingen i USA enn at Bush vant over Kerry.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Med lederen for USAs helse- og renholdsarbeidere Andy Stern i spissen, utfordres den amerikanske LO-ledelsen av fem forbund som vil ta nye metoder i bruk i kampen for høyere lønn og faglige rettigheter. Hvis ikke John Sweeney, lederen for USAs landsorganisasjon AFL-CIO, og resten av ledelsen bøyer av, truer de fem med å bryte ut og danne en alternativ landsorganisasjon.

Amerikansk fagbevegelse har ligget på sotteseng i tiår. Bare hver åttende lønnstaker er medlem av en fagforening – og utallige tapte slag har tatt kampviljen fra de fleste av dem.

Hardere konkurranse, privatisering av offentlig virksomhet og rikelig tilgang på innvandrere har skapt en situasjon der arbeidsgivere stadig må kutte kostnader for å underby hverandre. Da kan enhver form for faglig kamp oppleves som en trussel mot egen arbeidsplass.

Derfor vekker det oppsikt i amerikansk fagbevegelse når renholdsarbeiderne i New Jersey klarte å doble lønna gjennom effektiv organisering. Og enda mer oppsikt når en får vite hvordan det skjedde – som et Columbi egg i en målbevisst faglig strategi.

Ingen lønnskamp før…

I New Jersey er den offisielle minstelønna 5,15 dollar i timen. Ti tusen uorganiserte renholdsarbeidere tjente ikke stort mer enn det. I tillegg var det ett tusen fagorganiserte renholdsarbeidere som tjente omtrent det samme som de uorganiserte.

For fire år sia satte SEIU, fagforbundet som organiserer helsearbeidere og renholdsarbeidere innen offentlig sektor, i gang med å organisere renholdsarbeidere over hele New Jersey. Budskapet til arbeidsgiverne var enkelt: Ta det med ro! Vi starter ingen lønnskamp før vi har organisert 55 prosent av alle renholdsarbeidere i New Jersey.

I løpet av ett år var målet nådd – og dermed spratt lønna opp i 11,75 dollar i timen – i tillegg til frynsegoder som helseforsikring og pensjonsrettigheter. Det var fortsatt langt under lønna på 18,57 dollar til renholdsarbeidere i Manhattan tvers over Hudson-elva. Men nå er 70 prosent av alle renholdsarbeidere i New Jersey organisert i SEIU – og da er nye lønnshopp mulig.

Det største renholdsselskapet i delstaten er også fornøyd: «Fagorganiseringen har vært gunstig for bransjen. Vi underbyr ikke lenger hverandre, gjennomtrekken er gått ned, og de ansatte er mer motivert for jobben de gjør.»

Kilden for denne storyen er ingen venstrevridd blekke, men næringslivsorganet Business Week (13.9.04).

Utfordringen fra Andy Stern

Fem forbundsledere har gått sammen om å utfordre ledelsen i AFL-CIO, USAs LO. Frontfiguren er Andy Stern, lederen for fagforbundet SEIU som organiserer helsearbeidere og renholdsarbeidere innen offentlig sektor. SEIU er for lengst blitt største fagforbund i USA – og det som vokser raskest. Medlemstallet har passert 1,8 millioner. Det er mer enn ti prosent av medlemstallet i hele AFL-CIO.

Utfordringen fra Andy Stern er skarp: «AFL-CIO splitter arbeiderne. Enten gjør vi AFL-CIO til noe helt annet enn i dag – eller vi bygger et alternativ som er sterkere.»

Stern ser det som et grunnleggende problem at det innen tekstilindustrien fins åtte forbund som konkurrerer om å organisere ansatte. Innen bilindustrien er det ni forbund, for offentlig ansatte er det tretten forbund og innen byggebransjen og transporten er det femten forbund. Ett av krava til NUP er at AFL-CIO omdannes fra 60 til høyst 20 forbund – slik at hvert forbund kan ta opp kampen mot arbeidsgiverne med stor nok tyngde innen en bransje eller en region.

Samtidig har det oppstått fagopposisjoner med krav om mer medlemsdemokrati i flere av de tunge fagforbunda i privat sektor, både innen bilarbeiderforbundet (UAW), innen forbundet for lastebilsjåfører (IBT) og innen gruvearbeiderforbundet (UMW).

---
DEL

Legg igjen et svar