Fagforeningsforbud bak Ap-roser

Aps valgkamproser kommer fra en farm i Zambia som har forbud mot fagforeninger. – Beklagelig, sier Arbeiderpartiet.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Arbeiderpartiets røde roser, som Jens Stoltenberg og partifeller delte ut på gater og torg under valgkampen, er produsert på en rosefarm i Zambia hvor arbeiderne ikke har lov til å danne frie fagforeninger.

– Jeg er lei meg for å notere at den aktuelle farmen Esquire Roses Farm ikke følger menneskerettighetene og ICC (International Code of Conducts). Farmen er ikke organisert og tillater ikke frie fagforeninger, sier Godgridah Manjomba i den nasjonale fagforeningen for jordbruksarbeidere i Zambia.

– Hvis det er slik som Ny Tid sier, så er dette veldig beklagelig, kommenterer informasjonssjef Tommy Skar i Arbeiderpartiet.

– Det er en elementær rett og en del av mennekerettighetene at arbeidere kan danne fagforeninger, sier LO-sekretær Ellen Stensrud.

– En skam

Den siste uka før valget sa Øyvind Slåke ved Aps valgkampkontor i Oslo at partiet hadde fått forsikringer fra blomsterfirmaet Walldén Moum om at rosene de kjøpte fra dem er produsert under forsvarlige forhold i Afrika.

Grossistfirmaet Primaflor i Oslo, som importerte Ap-rosene fra to firmaer i Zambia og ett i Etiopia, innrømmet imidlertid overfor Ny Tid at de ikke kunne gi en slik 100 prosent garanti.

Litt motvillig oppga Primaflor navnet på en av rosefarmene som betjente Arbeiderpartiet med hele 250.000 langstilkede røde roser under valgkampen. Farmen heter Esquire Roses Farm Ltd. og ligger i Zambia.

– Det er en skam at ikke et sosialdemokratisk parti aktivt har sørget for at rosene de kjøper kommer fra farmer som garanterer gode sosiale og faglige standarder, sa leder Frank Brassel i den internasjonale blomsterkampanjen (IFC) rett før stortingsvalget (se Ny Tid nummer 32).

– Aldri vært arbeidsuro

Brassel opplyste da at Esquire Roses Farm ikke står på IFCs liste over blomsterfarmer som er tilsluttet «Flower Label Program», en sertifiseringsordning som garanterer at produsentene følger akseptable sosiale og miljømessige standarder.

Utover dette kjente ikke Brassel til detaljer om rosefarmen. For å finne mer ut om forholdene på Esquire Roses Farm, kontaktet derfor Ny Tid den zambiske farmen under dekke av å være interessert i å importere deres roser.

Rosefarmens direktør, Alpesh Patel, svarte med en utfyllende fax om pris og kvalitet på rosene de produserer, samt forsikringer om at de følger regler og retningslinjer utstedt av myndighetene i Zambia og MPS, en miljøvernorganisasjon i Nederland.

Om arbeidsstokken skrev Patel følgende i sin fax:

«Det har ikke vært noen arbeidsuro på vår farm, og vi forventer heller ingen (i fremtiden).»

– Ikke korrekt

Noen dager senere utdypet rosefarmens direktør dette med følgende opplysninger per telefon:

– Vi har fagforeninger på farmen vår og har aldri hatt noen problemer med arbeiderne våre. EU sier at vi må ha fagforeninger, og i og med at vi driver en eksportorientert virksomhet, følger vi disse kravene.

Patel hevdet også at Esquire Roses Farm er tilsluttet «Flower Label Program».

– Det kan du få bekreftet ved å kontakte MPS i Nederland, sa han.

Nå har imidlertid lederen for den internasjonale blomsterkampanjen fått sjekket opp Esquire Roses Farm med fagforeningskontakter i Zambia, som altså slår fast at rosefarmen ikke tillater frie fagforeninger.

– Uttalelsene fra direktøren er åpenbart ikke korrekte, hverken i forhold til fagforeninger eller sertifisering, sier Frank Brassel i IFC, og legger til:

– Det er mulig at han blander sammen «Flower Label Program» og MPS sitt sertifiseringssystem. Men jeg kan kategorisk tilbakevise at Esquire Roses Farm er tilsluttet «Flower Label Program», som er det eneste sertifiseringssystemet internasjonalt som garanterer at blomster er produsert under sosiale og miljømessige akseptable forhold.

– Ikke lett å kontrollere

Brassel opplyser forøvrig at det ikke finnes blomsterfarmer som er godkjent av IFCs sertifiseringsordning, hverken i Zambia eller Etiopia, hvor Arbeiderpartiets valgkamproser kommer fra.

Hvordan arbeids- og miljøforholdene er på de to rosefarmene som grossistfirmaet Primaflor importerer Ap-rosene fra i tillegg til Esquire Roses Farm, er dermed et åpent spørsmål.

– Disse opplysningene er veldig nye for oss. Men hvis det er slik at vi ikke kan stole på de forsikringene vi har fått fra vår leverandør, så må vi sette oss ned å finne ut hvordan vi kan finne bedre måter å sikre oss. Arbeiderpartiet skal handle produkter fra der det finnes akseptable forhold. Men det er ikke lett for oss å kontrollere slike ting, sier Aps informasjonssjef Tommy Skar, som lover å holde Ny Tid orientert om resultatene av partiets behandling av saken.

– Må ordne opp

– Arbeiderpartiet må selv ordne opp i dette, og det skjønner jeg at de har tenkt å gjøre nå. Det er prisverdig, sier LO-sekretær Ellen Stensrud.

Hun understreker at hun ikke kjenner til hvor godt Arbeiderpartiet har sjekket rosenes bakgrunn før de gikk til innkjøp av dem, ei heller hvilke forsikringer partiet fikk på forhånd.

– Rent prinsippielt er det en elementær rett å danne fagforeninger, og dette gjelder selvfølgelig også på Esquire Roses Farm. Det er viktig at man sjekker opp denne type informasjon så godt som mulig på forhånd, mener Stensrud, som legger til at det ikke er negativt at man handler med fattige land, snarere tvert imot.

– LO har som kjent tidligere arbeidet sammen med andre for at produkter vi kjøper skal sertifiseres slik at forbrukere vet bakgrunnen. Eksempelvis har vi vært veldig engasjert i å sikre at ikke barnearbeid står bak tepper som kommer hit til landet. Vi ser gjerne at produktmerking skal gjelde for roser og andre varer også, sier LO-sekretæren.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here