Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Kryptovaluta: Facebooks Libra

KRYPTO: Tiden hvor bankbetaling over landegrenser tok fem dager er ennå ikke over. Men det koster ikke fem prosent av transaksjonen lenger. Men hva med dem uten bankkonto? Libra driver frem utviklingen

Snakk om «techlash». Reaksjonene siste året på annonseringen av Facebooks planlagte «stablecoin», Libra, var voldomme. Jeg deltok selv. Dette speilet negative oppfatninger om moderselskapet – en  frykt for at Facebook skulle utnytte forbrukernes tillit til Libra for å innhente data om om vår bruk av det – og selge eller utnytte dataene i egen interesse for å drive økt trafikk til plattformen sin.

For å roe ned slike bekymringer skapte Facebook et separat datterselskap, Calibra, for å utvikle valutaen. De etablerte uavhengige Libra Association for å sørge for driftstilsyn. Men som de fort lærte er ikke det å roe ned bekymringer det samme som å kvitte seg med dem.

Hvitebok og sentralbanker

Det hjalp lite at ideen i seg selv var halvferdig. Det var uklart om Calibra-gruppen forsto vanskeligheten av å holde en stablecoin stabil. Calibras Hvitebok (white paper) spesifiserte ikke presist hvilke likvide og trygge eiendeler Libra Association skulle ha i reserve for kjøp og salg av Libra hvis prisen skulle svinge. De innrømmet ikke at det som skulle være en trygg og likvid eiendel ganske fort kunne bli illikvid og utrygg.

Hviteboken erkjente heller ikke risiko for finansiell stabilitet eller behov for en långiver i Libras ytterste nødsfall. Hvis Libra, enkelt og greit, skulle forbli et betalingsredskap, kunne slike bekymringer avfeies. Men så fort det ville bli en viktig global betalingsvaluta, ville et system av Libra-baserte verdipapirer og derivater sannsynlig å vokse opp rundt det. Plutselige forandringer i pris kunne således være destabiliserende for det økonomiske systemet – og kreve markedsinngrep fra eierne. Gitt at Calibra øyensynlig ikke hadde tatt noe av dette i betraktning er det ikke overraskende at tilsynene var tidlig ute med å uttrykke sin bekymring.

Kinas folkebank forbereder seg på å lansere sine egne digitale valutaer.

Dessuten kunne en global stablecoin om deen var suksesrik, utgjøre en fare for pengepolitikk. I et fullstendig dollarisert land som El Salvador eller Ecuador kontrollerer eksempelvis i dag amerikanske Federal Reserve deres lokale økonomiske forhold. En utbredt anvendelse av Libra ville også kunne legge lokale økonomiske forhold under en håndfull sentralbankers kontroll, hvis Libra var knyttet til én valuta. Kanskje gledelig for land som El Salvador og Ecuador, men ikke for dem som verdsetter sine nasjonale sentralbankers mulighet til å tilpasse økonomiske forhold etter lokale behov.

Santander, J.P.Morgan og Kina

Positivt synliggjorde kunngjøringen av Libra to problemer: pris på betalinger over landegrenser og lite finansielt inkluderte utviklingsland:

Allerede forekommer det dramatiske endringer på betalingsfeltet. Multinasjonale banker som Santander bruker digitale plattformer innledet av startupen Ripple for å overføre betalinger mellom sine filialer i ulike land – i løpet av en brøkdel av den tradisjonelle tiden og til mindre kostnader. J.P. Morgan, den ledende banken på betalingsfeltet, forbereder seg på å lansere JPM Coin som vil bruke en lovlig (privat) bokkjede for å overføre penger mellom ulike finansinstitusjoner i ulike land. Og The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication har reagert på trusselen om å bli eliminert som mellomledd ved å utvikle sin egen digitale meldingstjeneste, SWIFT gpi.

Foto: pixabay

Videre har sentralbanker mellom Singapore og Europa etablert systemer for detaljhandelsbetaling med øyeblikkelig betaling og samtidig bokføring av transaksjonen – 24 timer daglig, syv dager i uka. De utforsker nå hvordan de kan knytte disse to sammen også internasjonalt. Og sentralbanker som Kinas folkebank forbereder seg på å lansere sine egne digitale valutaer og søker å markedsføre anvendelsen av disse i banker, firmaer og fra investorer i nabolandene.

Libras fremtid

Med andre ord er tiden hvor betaling over landegrenser tok fem dager og kostet fem prosent av transaksjonen over. Utsiktene til Libra ga sentralbanker, kommersielle banker og SWIFT et nytt motiv til å utvikle mer effektive mekanismer for å utføre raske betalinger. Nå har Libra som en ny løsning på problemet med betaling over landegrenser dermed blitt overflødig.

Men Libra er på fastere grunn når det kommer til finansiell inkludering. Kunngjøringen av en kommende Libra fremhevet ordninger som M-Pesa. Dette er en tjeneste der mennesker i Øst-Afrika betaler via telefonene sine, selv om de mangler en bankkonto. Men Libra fremhever også den relativt høye kostnaden på mobiloverføringer, og gjenspeiler det faktum at slike systemer drives av telegiganter.

En respons er å oppheve reguleringen av telecom-sektoren og stimulere til konkurranse. En annen vil være for sentralbanken å gå inn i digital betaling for detaljhandel. Kambodsjas nasjonalbank er et eksempel på en sentralbank som synes å bevege seg raskt i denne retningen.

Poenget er at om ikke myndigheter, tilsyn og sentralbanker gjør egne fremskritt for å inkludere alle, vil Libra bli foretrukket.

- egenannonse -

Siste kommentarer:

Annonsørinnhold

LÅN:

Bør du benytte en lånemegler når du skal søke lån uten sikkerhet?

Å innhente mange tilbud er viktig når du skal sammenligne betingelser, og dermed finne frem til den billigste løsningen.
ØKONOMI:

Refinansiering kan gi deg bedre økonomi

Sliter du med høye utgifter på forbrukslån, kredittkort og avbetalingskjøp? I så fall er du én av mange.

Siste artikler

Varsling / Regjeringen styrket ikke varslervernetRegjeringen fulgte ikke opp varslingsutvalgets forslag, verken om eget varslerombud eller egen varslingsnemnd.
Økonomi / Nordisk Socialisme – På vej mod en demokratisk økonomi (av Pelle Dragsted)Dragsted har en række forslag til hvordan lønmodtagere kan få en større del af «samfundskagen» – f.eks. ved at lukke dem ind i virksomhedernes direktionslokaler.
Fns sikkerhetsrÅd / Official Secrets (av Gavin Hood)Katharine Gun lekket informasjon om NSAs forespørsel til den britiske etterretningstjenesten GCHQ om å spionere på medlemmer av FNs sikkerhetsråd i forbindelse med den planlagte invasjonen av Irak.
3 bØger om Økologi / De Gule Veste har ordet, … (av Mads Christoffersen, …)Fra de Gule vester kom nye former for organisering innen produktions-, bolig- og forbrugsfunktioner. Og med «Degrowth», startende det med helt enkle aktioner som beskyttelse af vand, luft og jord. Og hvad med det lokale?
Samfunn / Colapso (av Carlos Taibo)Mye peker på at et definitivt sammenbrudd nærmer seg. For mange mennesker er kollapsen allerede et faktum.
Radikal chic / Postcapitalist Desire: The Final Lectures (av Mark Fisher (red.) introduksjon ved Matt Colquhoun)Skal venstresiden noen gang bli dominerende igjen, må den ifølge Mark Fisher omfavne begjærene som har vokst frem under kapitalismen, ikke bare avfeie dem. Venstresiden bør dyrke teknologi, automatisering, redusert arbeidsdag og populære estetiske uttrykk som mote.
Klima / 70/30 (av Phie Amb)Åbningsfilmen på Copenhagen DOX: de unge påvirkede politikkens klimavalg, men Ida Auken er filmens vigtigste omdrejningspunkt.
Thailand / Fighting for Virtue. Justice and Politics in Thailand (av Duncan McCargo)En magtfuld elite i Thailand – Myanmars naboland – har det seneste årti forsøgt at løse landets politiske problemer med domstolene, hvilket blot har forværret situationen. I en ny bog advarer Duncan McCargo mod «retsliggørelse».
Essay / Jeg var helt ute av verdenForfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.
Prio / Når man i stillhet vil disiplinere forskningenMange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.
Spania / Er Spania en terrorstat?Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.
Covid-19 / Vaksinetvang i skyggen av koronakrisen (av Trond Skaftnesmo)Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?
Militært / De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veienVi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?
Bjørneboe / HjemlengselJens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.
Y-blokka / Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokkaFem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.
Tangen / En tilgitt, lutret og salvet korguttFinansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.
Miljø / Planet of The Humans (av Jeff Gibbs)For mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.
Mike davis / Pandemien vil skape en ny verdensordenIfølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.
Samhold / Newtopia (av Audun Amundsen)Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.
Anoreksi / Selvportrett (av Margreth Olin, …)Ublu bruker Lene Marie Fossen sitt eget forpinte legeme som lerret for sorg, smerte og lengsel i sine serier av selvportretter – aktuelle både i dokumentarfilmen Selvportrett og i utstillingen Gatekeeper.