Partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes, mener vimå ha et ordentlig oppgjør med Libya-krigen, ikke "denne sminkede versjonen fra tidligere utenriksminister Jan Petersen". Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Få Forsvaret hjem!

Partileder Bjørnar Moxnes understreker overfor Ny Tid hvorfor Rødt denne måneden har fire nye forslag til Stortinget. Rødt ønsker å reversere myndighetenes iver etter å delta i angrepskriger.

Lene Grimstad
Grimstad er journalist i NY TID, og styremedlem i Norges Fredslag.
Email: lene@nytid.no
Publisert: 01.03.2019

Medforfatter: Truls LieNy Tid har lenge stilt seg kritisk til bruken av militæroperasjoner for å løse konflikter samt til måten norske politikere og media fyrer oppunder fiendebilder og følgende krigsoperasjoner på. Partiet Rødt ved Bjørnar Moxnes fremmer på sin side nå fire forslag til vedtak på stortinget (Representantforslag 68 S (2018-2019). Vi går nedenfor inn på punktene sammen med Moxnes.

«De siste 20 årene har den politiske eliten kastet vrak på Norges flere hundre år lange fredstradisjon.» Bjørnar Moxnes

Forslag 1: «Stortinget ber regjeringen undersøke hvor mange som ble drept og skadet av de bombene som ble sluppet av norske kampfly over Libya.»Libya-utvalgets 260 sider lange redegjørelse til Stortinget i fjor ligger nå til behandling hos Stortingets utenriks- og forsvarskomité for innstilling til Stortinget 27. mars. Vil Stortinget kunne trekke nye lærdommer angående framtidig norsk innsats i internasjonale operasjoner? Norge slapp 588 bomber fra norske kampfly over Libya.Moxnes påpeker overfor Ny Tid: «Vi må ha et ordentlig oppgjør med Libya-krigen, ikke denne sminkede versjonen fra tidligere utenriksminister Jan Petersen. Det at regjeringen har oppnevnt et Libya-utvalg ledet av en krigstilhenger – som ikke en gang har fått mandat til å undersøke hvor mange sivile som ble drept og skadet i de norske bombeangrepene – er en skandale.»Petersen er kjent for tidligere å ville ha Norge til å gå inn i Irak-krigen.Ola Tunander understreket i Ny Tid sist måned hvordan den norske rapporten så forbi hva den britiske rapporten understreket, nemlig «at våre allierte på bakken var libyske islamister med bånd til Al Qaida. Det var disse som sto for angrep på sivile, ikke Muammar al-Gaddafis li-byske styrker». Dette er ikke nevnt med et ord i nevnte rapport. Petersen var dessuten tilbake i 2003 en av en av få norske politikere som erklærte seg skuffet over at Bush-administrasjonens inntog i Irak ikke hadde støtte i Sikkerhetsrådet.
… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
[wpdevart_facebook_comment curent_url="https://www.nytid.no/fa-forsvaret-hjem/" order_type="social" title_text="Kommentarer" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="3" ]

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.