Eva Joly: «Norge står alene i Europa»

Hun har blitt kalt gal, iskald og revolusjonær av det franske etablissementet, og er en garvet deltaker på Europas viktigste politiske arena.
Ny Tid har møtt Eva Joly.

Paal Frisvold

Intervjuet er filmet av Jonas Bangsund, og vil snart inkluderes her i en kort utgave klippet av redaksjonen.

Franskmenn elsker revolusjoner. Gjerne de som foregår i gatene. Men ikke alle franske revolusjoner har utspilt seg i Paris’ brede bulevarder. Den Eva Joly sto for, var ikke særlig blodig – men dramatisk og ikke så lite betydningsfull da hun som dommer på statsadvokatens kontor satte den ene franske næringslivs- og samfunnstoppen etter den andre til veggs, og ikke minst i fengsel, for korrupsjon og skatteunndragelse. Hun fikk avslørt og dømt tidligere utenriksminister og leder for det franske konstitusjonelle råd – et av landets aller høyeste embeter – Roland Dumas, som måtte forlate sin stilling på grunn av korrupsjon i den omfattende Elf-saken. Det samme gjaldt en rekke bank- og næringslivstopper, som ble dømt for grov korrupsjon og satt bak lås og slå. Gal, narsissistisk, iskald, revolusjonær – få anklager mot den modige norske kvinnen manglet fra det franske etablissementet. «De forsto ikke at jeg ikke var ute etter enkeltpersoner, men etter systemet som la til rette for korrupsjon,» svarte hun kritikerne. Nå har Eva Joly gått løs på et annet system med samme målsetting: EU-systemet og hvordan det kan legge til rette for bekjempelse av korrupsjon og skatteunndragelse. Ny Tid treffer en energisk og målrettet kvinne på 73 som ikke har tenkt å gi opp kampen mot noen av samfunnets aller verste krefter.

Det er ikke lett å komme inn i Europaparlamentets ikoniske bygg i Strasbourg. Omfattende sikkerhetssjekk er én ting. Å finne frem til rette inngang blant skyhøye søyler er også krevende. Korridorene er trange, heisene trege og kontorene små. Folk smetter ut og inn, omgitt av assistenter, rådgivere, journalister og lobbyister. Tempoet er høyt. Alle vil ha sin parlamentariker i tale, på språk vi ikke kan plassere, før månedens plenumsavstemninger – enten det gjelder klima, korrupsjon eller roaming. Det føles som å være i en politisk maurtue, langt fra de mørke, stentunge og ofte folketomme korridorene i det norske storting.

Korrupsjonsjegeren. Vi møter Eva Joly på hennes kontor i Europaparlamentet, hvor hun sitter som folkevalgt på åttende året. Mange vil si hun feilet som presidentkandidat i 2012, med sine knappe 2,5 prosent av stemmene. Men det er liten tvil at hun nyter enorm respekt hos det franske folk for sitt arbeid som korrupsjonsjeger. Derfor ble hun gjenvalgt til Europaparlamentet fra Miljøpartiet de grønne for andre femårsperiode i 2014.

Det er ikke lite vi ønsker å drøfte med Norges eneste europaparlamentariker. EU-prosjektet fremstår mer vaklende enn noen gang: Brexit, Hellas, terror, Tyrkia-avtalen, Schengen-grenser og stadig historisk høy arbeidsledighet blant unge. Dessuten fremstår hele EU-samarbeidet for mange som en byråkratisk mastodont hvor enkeltmenneskets interesser forsvinner i elitens kontinuerlige higen etter stadig mer makt. Folk er redde for at overnasjonale beslutninger tas på bekostning av nasjonalstatens interesser for å fremme globalisering som fører til fattigdom for folk flest og rikdom for de få. Trump og Brexit sier alt. Hvordan går det da an å sitte på et lite kontor i Strasbourg og tro at man kan gjøre verden bedre? spør vi Eva Joly.

Vi får ikke det svaret mange på venstresiden vil høre – at det kapitalistiske systemet har spilt fallitt, eller at den liberale modellen som har dominert etterkrigstiden står for fall. Eller at EU-samarbeidets fire friheter er en trussel mot nasjonalstatens identitet og eksistens, slik politiske krefter ytterst på høyresiden hevder. Det vil være galt å hevde at Eva Joly ikke deler disse argumentene, men som deltaker på Europas viktigste politiske arena er hun brennende opptatt av å bruke de institusjonene og mekanismene EU-samarbeidet har bygget opp over de siste 70 årene.

«Vi må ta problemene folk opplever på alvor,» sier hun. Populisme løser ingen problemer, men løser vi ikke problemene, øker populismen, forsøker jeg meg med – men forstår raskt at jeg har slått inn en åpen dør. For Eva Joly er ikke den typen politiker som kommer med sveipende og upresise generelle utsagn. Eller for ikke å si banaliteter. Joly er en handlingens kvinne. Hun er vant til å bruke sine demokratiske rettigheter og bite seg fast i et endeløst og innfløkt rettssystem for å gripe tak i de vanskeligste problemstillingene. Raskt dreier hun derfor samtalen inn i detaljene om hvordan hun benytter sin siste skanse, Europaparlamentet, til å fortsette kampen mot skattesvindel og korrupsjon. Etter åtte år begynner hun å beherske EUs viktigste, men kanskje minst oversiktlige arena. Nå benytter hun parlamentet til å ta politiske initiativ og skape allianser blant kollegaer i andre partier og hos myndigheter i medlemslandene. Dette for å vedta effektiv lovgivning hennes etterfølgere i fransk og andre EU-landenes rettsvesen kan ta i bruk. Eva Joly er i dag uten tvil Europas fremste forkjemper for å komme korrupsjon og skattesvindel til livs.

Europeisk statsadvokat. Hennes svar på hva EU kan gjøre for å stagge den gryende populismen, ligger helt klart i kategorien «mer EU heller enn mindre». Det er nasjonalstatenes altfor ofte hårreisende manglende evne og redskaper til å takle konkrete problemer hun vil til livs. Derfor møter hun populismen med å etablere mekanismer som kan ta tak i områder der samfunnet har sviktet. Rolig, men energisk forteller hun om det verdifulle samarbeidet med sin tyske kollega Sven Giegold for opprettelsen av et europeisk statsadvokatembete: «Du vet, vi kan ikke bekjempe korrupsjon med 200 år gamle våpen,» sier hun, og refererer til dagens nytteløse praksis med «internasjonale rettsanmodninger».

«Tvangsutvisning av unge syrere om natten i 28 kuldegrader fra Kirkenes til Russland, som ble ansett for å være et sikkert land? Det kommer jeg ikke til å glemme med det første.»

«Vi må ha en europeisk statsadvokat, en påtalemyndighet på europeisk nivå som kan etterforske korrupsjon og momsunndragelse over landegrensene. Et titalls milliarder euro undras hvert år,» påpeker Joly. Sammen med Giegold har hun kommet frem til et kompromiss som respekterer suvereniteten til medlemslandenes nasjonale domstoler, samtidig som etterforskningen kan skje på europeisk nivå. Konseptet går ut på å opprette et kollegium der hvert land sender én statsadvokat. Inndelt i grupper på tre og tre skal de kunne etterforske hverandres land. Slik kan de etterforske samme sak i flere land samtidig, koordinert fra Brussel. Dette vil skape den nødvendige avstanden mellom regjeringsadvokaten og myndighetene. For som statsadvokat i omfattende og internasjonale korrupsjonssaker vet Joly av egen erfaring hvordan det juridiske systemet fungerer: «Aktive justisministre vil ikke lenger kunne si ’vær forsiktig her’ – for så å avspore etterforskning som kan resultere i politiske kriser, slik manglende resultater av etterforskning i Italia og Frankrike viser,» sier hun. Som saksordfører for lovforslaget om en europeisk statsadvokat har Eva Joly brakt forslaget fra et nisjeprosjekt for De grønne frem til et allment akseptert initiativ fra et samlet Europaparlamentet. Sammen med kollegaer fra andre EU-land, også i andre større partigrupper, har hun koordinert intens lobbyvirksomhet overfor regjeringer og politiske miljøer i toneangivende medlemsland. Seieren var å få Tyskland til å gå med på at momsunndragelse skulle inngå i mandatet. Skuffelsen var stor da Sverige, av alle land, vendte tommelen ned under avstemningen i EUs ministerråd, EUs andre lovgivende organ, og dermed fikk med seg de vanlige «synderne» – land fra Sentral- og Øst-Europa som ikke ønsker endring.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.