Eva Joly: «Norge står alene i Europa»


Hun har blitt kalt gal, iskald og revolusjonær av det franske etablissementet, og er en garvet deltaker på Europas viktigste politiske arena. Ny Tid har møtt Eva Joly.

Intervjuet er filmet av Jonas Bangsund, og vil snart inkluderes her i en kort utgave klippet av redaksjonen.

Franskmenn elsker revolusjoner. Gjerne de som foregår i gatene. Men ikke alle franske revolusjoner har utspilt seg i Paris’ brede bulevarder. Den Eva Joly sto for, var ikke særlig blodig – men dramatisk og ikke så lite betydningsfull da hun som dommer på statsadvokatens kontor satte den ene franske næringslivs- og samfunnstoppen etter den andre til veggs, og ikke minst i fengsel, for korrupsjon og skatteunndragelse. Hun fikk avslørt og dømt tidligere utenriksminister og leder for det franske konstitusjonelle råd – et av landets aller høyeste embeter – Roland Dumas, som måtte forlate sin stilling på grunn av korrupsjon i den omfattende Elf-saken. Det samme gjaldt en rekke bank- og næringslivstopper, som ble dømt for grov korrupsjon og satt bak lås og slå. Gal, narsissistisk, iskald, revolusjonær – få anklager mot den modige norske kvinnen manglet fra det franske etablissementet. «De forsto ikke at jeg ikke var ute etter enkeltpersoner, men etter systemet som la til rette for korrupsjon,» svarte hun kritikerne. Nå har Eva Joly gått løs på et annet system med samme målsetting: EU-systemet og hvordan det kan legge til rette for bekjempelse av korrupsjon og skatteunndragelse. Ny Tid treffer en energisk og målrettet kvinne på 73 som ikke har tenkt å gi opp kampen mot noen av samfunnets aller verste krefter.

Det er ikke lett å komme inn i Europaparlamentets ikoniske bygg i Strasbourg. O …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Paal Frisvold
Skribent for NY TID på Europa-spørsmål.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte