Europolitisk striptease

Europa må slåss alene for å opprettholde det rettighetsbaserte samfunnet vi tar for gitt. 

Paal Frisvold
Email: Pfrisvold@gmail.com
Publisert: 14.09.2017
The End of Europe. Dictators, Demagogues, and the Coming Dark Age
Forfatter: James Kirchick
Yale University Press, USA

Europas kriser opp igjennom historien har tatt mange former. EU-samarbeidet, utviklet i etterkrigstiden, hyllet av anti-establishment-representanter som fredsforsker Johan Galtung og kronet med Nobels fredspris i 2012, forblir lett en huggestabbe for alle som berøres av unionens politikk. Det siste tiåret har krisene stått i kø og skapt grobunn for en EU-motstand som mest minner om avsky.

Mens Europas nasjoner tidligere kriget med hverandre med bomber og granater, kriges det nå våpenfritt og på tvers av landegrensene. Konfliktene dreier seg ikke lenger om landområder, religion eller ideologi, men om eurosamarbeidet, Schengen-avtalen, landbruk, fiskeri, datalagring – you name it.

Samtlige norske økonomer, anført av Aftenpostens nylig pensjonerte økonomiredaktør Ola Storeng, har for lengst varslet den europeiske fellesvalutaens snarlige død og begravelse. Med britenes EU-utmelding, et eksepsjonelt stort migrasjonspress og en serie spektakulært grufulle terrorhandlinger de siste årene, står kommentatorer i kø for å beskrive kontinentets neste store sammenbrudd. Forfatteren av The End of Europe. Dictators, Demagogues, and the Coming Dark Age James Kirchick kan med sitt boktittelvalg se ut til å ville bidra til dommedagsprofetiene. Lesere med en slik forventning vil imidlertid bli skuffet.

Forfatternes 007. Journalisten og aktivisten Kirchick er ingen hvemsomhelst. Han fikk sin utdannelse ved det amerikanske prestisjeuniversitetet Yale, og har etter hvert opparbeidet seg en imponerende journalistisk portefølje med sine regelmessige reportasjer i medier som Washington Post, New York Times og Huffington Post. Veien til disse respekterte presseinstitusjonene gikk innom det liberale magasinet New Republic og Radio Free Europe – samtidig som Kirchick kjempet iherdig for homofiles rettigheter hjemme i USA så vel som i Russland.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.