Europolitisk striptease


Europa må slåss alene for å opprettholde det rettighetsbaserte samfunnet vi tar for gitt. 

Skribent for NY TID på Europa-spørsmål.
Email: Pfrisvold@gmail.com
Publisert: 2017-09-14
The End of Europe. Dictators, Demagogues, and the Coming Dark Age
Forfatter: James Kirchick
Forlag: Yale University Press, USA

Europas kriser opp igjennom historien har tatt mange former. EU-samarbeidet, utviklet i etterkrigstiden, hyllet av anti-establishment-representanter som fredsforsker Johan Galtung og kronet med Nobels fredspris i 2012, forblir lett en huggestabbe for alle som berøres av unionens politikk. Det siste tiåret har krisene stått i kø og skapt grobunn for en EU-motstand som mest minner om avsky.

Mens Europas nasjoner tidligere kriget med hverandre med bomber og granater, kriges det nå våpenfritt og på tvers av landegrensene. Konfliktene dreier seg ikke lenger om landområder, religion eller ideologi, men om eurosamarbeidet, Schengen-avtalen, landbruk, fiskeri, datalagring – you name it.

Samtlige norske økonomer, anført av Aftenpostens nylig pensjonerte økonomiredaktør Ola Storeng, har for lengst varslet den europeiske fellesvalutaens snarlige død og begravelse. Med britenes EU-utmelding, et eksepsjonelt stort migrasjonspress og en serie spektakulært grufulle terrorhandlinger de siste årene, står kommentatorer i kø for å beskrive kontinentets neste store sammenbrudd. Forfatteren av The End of Europe. Dictators, Demagogues, and the Coming Dark Age James Kirchick kan med sitt boktittelvalg se ut til å ville bidra til dommedagsprofetiene. Lesere med en slik forventning vil imidlertid bli skuffet.

Forfatternes 007. Journalisten og aktivisten Kirchick er ingen hvemsomhelst. Han fikk sin utdannelse ved det amerikanske prestisjeuniversitetet Yale, og har etter hvert opparbeidet seg en imponerende journalistisk portefølje med sine regelmessige reportasjer i medier som Washington Post, New York Times og Huffington Post. Veien til disse respekterte presseinstitusjonene gikk innom det liberale magasinet New Republic og Radio Free Europe – samtidig som Kirchick kjempet iherdig for homofiles rettigheter hjemme i USA så vel som i Russland.

La det være sagt: The End of Europe er en nytelse å lese for alle som interesserer seg for historie og internasjonal politikk. Kirchick skriver lett og fengende, med fart og presisjon. Hans meninger flettes inn til overraskende tider og fra overraskende vinkler. Det første kapittelet om Russland minner nesten om en James Bond-film – riktignok uten kunstige effekter, derimot med grundige akademiske referanser til hvert eneste triks og krumspring forfatteren foretar seg. Kirchicks fortelling om Vladimir Putins rehabilitering av Josef Stalin er fascinerende detaljert og …

Abonnement kr 195/kvartal


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?