Europas siste tsar

President Alexander Lukashenko er ikke redd for en oransj revolusjon under valget i Hviterussland i mars.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[valg] I forrige uke kritiserte Aleksander Lukashenko Ukraina for å støtte opposisjonen med penger for å fjerne han. Men «den oransje faren» skremmer ikke den hviterussiske presidenten.

– De tror ikke en gang selv at de kan slå Lukashenko, sa presidenten selv til den russiske tv-kanalen NTV sist uke. Lukashenko er ikke alene om å mene akkurat det. Opposisjonens hovedkandidat, Aleksander Milinkevich, tror at Lukashenko vil få 80 prosent av stemmene ved presidentvalget 19. mars. Uten å telle.

– De trenger ikke engang å vente til valget er over. De har allerede bestemt at dette skal bli resultatet, sa Milinkevich til et hundretalls tilhengere i byen Baranovich forrige uke.

Hviterusslands president virker mer usårbar enn noen gang tidligere. Han har sittet med makten siden 1994 og ingen ting tyder på at han ikke blir sittende en tredje periode.

Den siste avisen som ikke er kontrollert av den hviterussiske presidenten, Narodnaja Volja (Folkets vilje), blir nå sendt ut i konvolutter etter at alle aviskiosker har fått forbud mot å selge den. Alle tv- og radiostasjoner er eid eller kontrollert av staten og nyhetssendingen deres består utelukkende av lovprisninger av den 51 år gamle lederen. Majoriteten av de trykte mediene er tungt sensurert.

6. mars startet rettssaken mot opposisjonskandidaten og akademikeren, Aleksander Kozulin. Han er anklaget for å ha ødelagt et bilde av president Lukashenko. Fire dager tidligere ble han banket opp og arrestert av politiet under et partimøte.

Det er heller ingen tvil om hvem Vladimir Putin støtter. Russlands statsminister Mikhail Fradkov sa i forrige uke til Lukashenko at Putin er overbevist om at det hviterussiske folket kom til å gjøre «det rette valget». Ifølge det russiske telegrambyrået Itar-Tass svarte Lukashenko at det ikke var noen grunn til uroe seg.

– Det er rolig og stille her. Som alltid, sa den hviterussiske presidenten.

Neste uke er det klar for enda ett nytt kapittel i Europas «siste diktatur».

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here