Europas perfeksjonerte forbrytelse

Dokumentaren Eldorado tar for seg Europas kyniske behandling av flyktninger og minner oss om at europeere selv var på flukt for knappe 100 år siden.

Dieter Wieczorek
Wieczorek er kritiker bosatt i Paris.
Email: dieter@gmail.com
Publisert: 28.02.2019
Eldorado

Markus Imhoof (Sveits/Tyskland)

Det er blitt vanlig å se lik liggende langs Europas grenser som en del av «tingenes tilstand». Overvåkningsfly og redningstokter begrenses og holdes tilbake, for å dekke over katastrofens grelle synlighet: Det er å foretrekke at folk dør i det skjulte.Hva kan en filmskaper gjøre i møte med banaliseringen av humanitære katastrofer? I Eldorado – presentert ved Berlinalen i år – bruker regissør Markus Imhoof sine egne personlige minner til å kaste lys over vår tids migrasjonskrise. Gjennom en lavmælt voice-over får publikum ta del i hans brevveksling med en barndomsvenn, krigsflyktningen Giovanna.Giovanna var en utsultet italiensk jentunge under andre verdenskrig. Blant så mange andre trengende unge flyktninger ble hun etterlatt i et depot like etter krigsutbruddet, i Imhoofs hjemby ikke langt fra Zurich. Gjennom Røde Kors’ transportprogram for barn tok Imhoofs familie til seg lille den lille jenta, og hjalp slik Giovanna og familien hennes gjennom en kort periode på nøytral, sveitsisk grunn.Til tross for knapphet om godene delte Markus’ familie maten sin med Giovannas i periodene med matrasjonering. . Etter noen  måneder ble flyktningfamilien tvunget til å reise tilbake til Italia. Eldorado viser hvordan Imhoofs minner fra den ømme brevdialogen med Giovanna på nytt vekkes til live.https://www.youtube.com/watch?v=m6NZoSfFYOk

Nyliberale paradokser

Fra tilbakeblikkene til barndommen snur Imhoof fokuset mot dagens flyktningkrise, og gjennomgår skritt for skritt de skandaløse paradoksene i vår tids nyliberale verdenspolitikk. De første bildene viser druknede mennesker langs Italias kyst. Imhoof dokumenterer redningsaksjonene til den italienske operasjonen  «Mare Nostrum», som så langt har reddet livet til om lag 100 000 mennesker.
… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer