Bestill sommerutgaven her

Europas perfeksjonerte forbrytelse

Eldorado
Regissør: Markus Imhoof
(Sveits/Tyskland)

Dokumentaren Eldorado tar for seg Europas kyniske behandling av flyktninger og minner oss om at europeere selv var på flukt for knappe 100 år siden.

Det er blitt vanlig å se lik liggende langs Europas grenser som en del av «tingenes tilstand». Overvåkningsfly og redningstokter begrenses og holdes tilbake, for å dekke over katastrofens grelle synlighet: Det er å foretrekke at folk dør i det skjulte.

Hva kan en filmskaper gjøre i møte med banaliseringen av humanitære katastrofer? I Eldorado – presentert ved Berlinalen i år – bruker regissør Markus Imhoof sine egne personlige minner til å kaste lys over vår tids migrasjonskrise. Gjennom en lavmælt voice-
over får publikum ta del i hans brevveksling med en barndomsvenn, krigsflyktningen Giovanna.

Giovanna var en utsultet italiensk jentunge under andre verdenskrig. Blant så mange andre trengende unge flyktninger ble hun etterlatt i et depot like etter krigsutbruddet, i Imhoofs hjemby ikke langt fra Zurich. Gjennom Røde Kors’ transportprogram for barn tok Imhoofs familie til seg lille den lille jenta, og hjalp slik Giovanna og familien hennes gjennom en kort periode på nøytral, sveitsisk grunn.Til tross for knapphet om godene delte Markus’ familie maten sin med Giovannas . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Dieter Wieczorek
Wieczorek er kritiker bosatt i Paris.

Du vil kanskje også like