Europamesterskap i streng asylpolitikk

Regjeringens tilleggsnummer for å finansiere økningen i asylsøkere fører også med seg en rekke innstramninger: alt fra strengere krav for familiegjenforening til kutt i støtten til innvandrere på mottak. Målet er å få færre til å reise til Norge ved å gjøre livet til flyktningene vanskeligere. Det er et dårlig utgangspunkt for å utforme en […]

To flyktningbarn ankommer Pireus i Hellas. Foto: AFP PHOTO / Louisa Gouliamaki.

Regjeringens tilleggsnummer for å finansiere økningen i asylsøkere fører også med seg en rekke innstramninger: alt fra strengere krav for familiegjenforening til kutt i støtten til innvandrere på mottak. Målet er å få færre til å reise til Norge ved å gjøre livet til flyktningene vanskeligere.
Det er et dårlig utgangspunkt for å utforme en god asylpolitikk. Et bredt politisk kompromiss er en god idé, men premisset må være at Norge møter flyktningstrømmen både med hjerterom og med villighet til å ta tøffe valg. Vi skal ta imot de asylsøkerne som kommer til Norge, og de kvoteflyktningene Stortinget allerede har vedtatt at vi skal ta inn. Dette er vi nødt til å gjøre samtidig som vi øker bevilgningene til nødhjelp i nærområdene og opprettholder den vanlige kvoten for flyktninger fra andre kriserammede deler av verden.

Upopulært. Vi er også nødt til å forholde oss til kostnadene ved å ta imot flyktningene. Den viktigste enkeltfaktoren for hvor store kostnadene blir, er integrering. God integrering er viktig. Derfor stiller jeg spørsmål ved Regjeringens kutt i norskopplæring og deres manglende villighet til å tenke nytt om arbeid og sysselsetting. Vi er nødt til å endre et system som passiviserer flyktninger. Vi må skape et system som oppmuntrer til og berømmer initiativ.

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL