EU inn i Thule-saken

De 1200 personene som fikk stråleskader i forbindelse med oppryddingen etter et amerikanske bombefly med atomraketter som styrtet ved Thule-basen i januar 1968, får nå sin sak opp i EU. EU vil nå undersøke om den danske stat har sviktet Thule-arbeiderne som uten nevneverdig beskyttelse ble sendt inn i styrtområdet for å rydde opp. Flyet […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

De 1200 personene som fikk stråleskader i forbindelse med oppryddingen etter et amerikanske bombefly med atomraketter som styrtet ved Thule-basen i januar 1968, får nå sin sak opp i EU.

EU vil nå undersøke om den danske stat har sviktet Thule-arbeiderne som uten nevneverdig beskyttelse ble sendt inn i styrtområdet for å rydde opp. Flyet styrtet på havisen utenfor Thule-basen. Til tross for stor overdødelighet blant de 1200 arbeiderne har danske myndigheter aldri ønsket å undersøke saken helt til bunns.

– Det er en kjempeseier for oss, at et internasjonalt organ som EU anerkjenner den jobben vi har gjort, sier Jan Borup, nestleder i foreningen av strålingsrammede Thule-arbeidere til KNR/Grønlandsradio.

Foreningen har i dag 350 medlemmer. Mange av de 1200 arbeiderne er døde, og svært mange av disse døde i en svært ung alder av ulike krefttyper og andre sykdommer som kan stamme fra den strålingsfaren de ble utsatt for i 1968.

I FN også

Inuittorganisasjonen ICC krever nå at FN skal se på en annen del av Thule-saken. ICC vil ha FN til å se nærmere på tvangsflyttingen av lokalbefolkningen i Thule på femtitallet. Kravet ble fremmet av den grønlandske parlamentarikeren Aqqaluk Lynge (Inuit Ataqatiqiit), da han onsdag gikk på talerstolen i FN. Kravet fra inuittene får støtte fra samene.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here