Democracy Ltd Regissør Robert Schabus

EU – en søvngjenger i populismens glansdager

POPULISME: Democracy Ltd er en oppvekker for Europa i en tid da mørke krefter er i framgang.

Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 2019-04-01
Democracy Ltd

Robert Schabus (Østerrike, Frankrike, Storbritannia)

I denne betimelige undersøkelsen om hvorfor den overflatiske sjarmen til populistiske partier på høyresiden fortsetter å forføre Europa, gir den øster-
rikske filmskaperen Robert Schabus oss et innblikk i de menneskelige historiene bak dagens politiske og sosiale omveltninger i Europa.

I 2016 debuterte han med dokumentarfilmen Bauer unser (Our Farmer), hvor Schabus gransket «fortere, billigere, mer»-mantraet bak Østerrikes industrialiserte matproduksjon og de mange forbindelsene mellom økonomisk politikk, industri og samfunn. Med Democracy Ltd utvider han nedslagsfeltet og ser nærmere på de skarpe skillelinjene i Europa. Han tilbringer tid sammen med streikende franske arbeidere i Amiens, der tusenvis av industrijobber for lavtutdannede har forsvunnet i senere tid. Han snakker også med polakkene som nå utfører disse jobbene for brøkdelen av en fransk lønn etter at de multinasjonale selskapene har flyttet produksjonen østover, og han undersøker følelsen av svik og degradering i den nordøstre delen av England – stemninger som bidro til brexit-sjokket etter avstemningen i 2016.

Det dreier seg ikke bare om «de gule vestene» til de tusener som protesterer mot innsparingspolitikken, som sist høst dukket opp i gatene i Paris, slik Schabus påpeker i begynnelsen av filmen. Det handler også om den vanlige østeriske bestemoren som bor i en art-deco-inspirert boligblokk fra før krigen og som føler seg overkjørt i et samfunn hvor endringer har rammet henne så vel som den greske arbeiderklassen. Grekernes Oxi! – «Nei!» – til de ydmykende og strenge økonomiske tiltakene, pålagt dem av ansiktsløse styresmakter i Brussel da grexit var truet, skrek høylytt lenge før brexit viste seg i horisonten.

ROBERT SCHABUS

Schabus gir også plass til en håndfull eksperter som blir bekymringsløst avskrevet av de britiske brexit-tilhengerne, og én ansiktsløs’ EU-byråkrat, Günter Verheugen – tidligere …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.