Bestill sommerutgaven her

EU – en søvngjenger i populismens glansdager

Democracy Ltd
Regissør: Robert Schabus
(Østerrike, Frankrike, Storbritannia)

POPULISME: Democracy Ltd er en oppvekker for Europa i en tid da mørke krefter er i framgang.

(Obs. Artikkelen er maskin-oversatt fra norsk av Gtranslate)

I denne betimelige undersøkelsen om hvorfor den overflatiske sjarmen til populistiske partier på høyresiden fortsetter å forføre Europa, gir den øster-
rikske filmskaperen Robert Schabus oss et innblikk i de menneskelige historiene bak dagens politiske og sosiale omveltninger i Europa.

I 2016 debuterte han med dokumentarfilmen Bauer unser (Our Farmer), hvor Schabus gransket «fortere, billigere, mer»-mantraet bak Østerrikes industrialiserte matproduksjon og de mange forbindelsene mellom økonomisk politikk, industri og samfunn. Med Democracy Ltd utvider han nedslagsfeltet og ser nærmere på de skarpe skillelinjene i Europa. Han tilbringer tid sammen med streikende franske arbeidere i Amiens, der tusenvis av industrijobber for lavtutdannede har forsvunnet i senere tid. Han snakker også med polakkene som nå utfører disse jobbene for brøkdelen av en fransk lønn etter at de multinasjonale selskapene har flyttet produksjonen østover, og han undersøker følelsen av svik og degradering i den nordøstre delen av England – stemninger som bidro til brexit-sjokket etter avstemningen i 2016.

Det dreier seg ikke bare om «de gule vestene» til de tusener som protesterer mot innsparingspolitikken, som sist høst dukket opp i gatene i Paris, slik Schabus påpeker i begynnelsen av filmen. Det handler også om den vanlige østeriske bestemoren som bor i en art-deco-inspirert boligblokk fra før krigen og som føler seg overkjørt i et samfunn hvor endringer har rammet henne så vel som den greske arbeiderklassen. Grekernes Oxi! – «Nei!» – til de ydmykende og strenge økonomiske tiltakene, pålagt dem av ansiktsløse styresmakter i Brussel da grexit var truet, skrek høylytt lenge før brexit viste seg i horisonten.

ROBERT SCHABUS

Schabus gir også plass til en håndfull eksperter som blir bekymringsløst avskrevet av de britiske brexit-tilhengerne, og én ansiktsløs’ EU-byråkrat, Günter Verheugen – tidligere EU-kommisjonær for utvidelsesprosessene, næringsliv og industri. Kommentatorene framstår som intelligente og fornuftige; Verheugen er medlem av det tyske sosialdemokratiske partiet, SPD, som har en nøkkelrolle i den tyske storkoalisjonen da det lenge har satset på stabilitet framfor politisk markering ved å støtte Merkels konservative kristelig-demokratiske union (CDU).

- annonse -

Schabus vever disse tilsynelatende uforenlige trådene sammen i en tid da EU vakler på kanten av sammenbrudd, med synkende tillit til politiske partier og et europeisk sentrum som har begynt å skjelve nå som det er kjent at Angela Merkel (et synonym med stabilitet) vil gå av i 2021.

Men deres omhyggelige analyser og intellektuelle argumenter bidrar lite til å dempe den rå smerten og det voldsomme sinnet hos slike som den 50 år gamle franske fabrikkarbeideren, som tar Schabus med på en rundtur blant de stengte og forlatte fabrikkene i de forblåste industri-forstedene til Amiens.

Erstattet av ufaglærte arbeidere

«Jeg har to barn, den ene er 18, den andre 12. Å finne en annen jobb for meg som 50-åring er ikke lett», sier han mens han kjører rundt på et tomt, overgrodd industriområde der det en gang fantes «tusenvis av jobber».

«Å finne en annen jobb som 50-åring er ikke lett.»

Amiens er regionhovedstaden i Sommes, der britiske, franske og tyske soldater med arbeiderbakgrunn for et århundre siden mistet livet da millioner sloss i en krig som kan sies å ha sprunget ut av samme kapitalistiske grådighet og hensynsløse utbytting som truer med å overvelde Europa i dag. Men langt fra Amiens, ved en annen slagmark i Lódz i Polen, utføres nå jobben som skaffet ham 2000 euro i måneden pluss sosiale ytelser, for skarve 447 euro per måned av faglig sett svakere polske (og ukrainske) arbeidere.

Dette reiser spørsmålet: Hva er fri flyt av mennesker verdt når fri flyt av varer og tjenester tar jobbene deres?

Schabus får fram de viktigste grunnene til at et lite flertall av britene som stemte i folkeavstemningen om brexit i juni 2016, stemte ja til utmelding av EU.

«Alle ønsket å vise disse politikerne at vi var drittlei brutte løfter», sier eieren av en tatoveringssjappe i Sunderland, og legger til at forsøk på å bruke statlig inngripen for å redde fabrikker fra å stenge hindres på grunn av «EU-regler».

Det er et argument som også lederen for opposisjonen i det britiske parlamentet, pro-brexit Labour-lederen Jeremy Corbyn, anvender. Dette er imidlertid en sannhet med modifikasjoner, da EU tillater flere former for statlige støtteordninger til industrien.

Likevel, løgnene som falbys av de søkkrike tilhengerne av brexit (og av populistiske partier over hele Europa), blir slukt rått av vanlige mennesker som vil lide mest under konsekvensene av brexit.

«Jo mer tingene endrer seg, desto mer forblir de det samme,» som den franske kritikeren og skribenten Jean-Baptiste Alphonse Karr skrev i 1849 – i en tid med andre historiske omveltninger i Europa.

Europa «går i søvne»

Den belgiske historikeren David Van Reybrouck, en av ekspertkommentatorene, oppsummerer hvorfor vanlige europeere føler seg så frustrert: «Det vi ser nå, er en massiv mistillit mellom politikere og borgere.» Han hevder at dette er et resultat av forskyvningen av makt til kapitalismen og markedene, og vekk fra politikerne og folket – en maktforskyvning som har pågått siden 1980-årene.

«Vi har et nederlandsk uttrykk som sier: Dersom to hunder slåss om et bein, løper en tredje hund av sted med det, og det er nøyaktig hva vi ser nå.»

Det er en gammel kinesisk forbannelse: Måtte du leve i interessante tider.

Ifølge Van Reybrouck mener selv 41 prosent av befolkningen i Norge – som i vide kretser betraktes som en garantist for sosial (og økonomisk) stabilitet – at politiske partier er korrupte. Tallene for medlemsland i EU er enda verre: 67 prosent i Belgia, 70 prosent i Frankrike og over 90 prosent i Hellas. Så lenge dette vedvarer, er det vanskelig å få Europas globale kapitalister på bedre tanker.

Det er et tema som ofres stadig mer oppmerksomhet. Finansmannen George Soros skrev i midten av februar for Project Syndicate – en liberal organisasjon for internasjonal pressefrihet – en advarsel om at EU går «i søvne mot glemsel» og kan kollapse like fort som Sovjetunionen gjorde i 1991 med mindre unionen vekker sin «sovende pro-europeiske majoritet» før valget til EU-parlamentet i mai, der populistiske euroskeptiske partier er forventet å gjøre det bra.

Det er en gammel kinesisk forbannelse: Måtte du leve i interessante tider, og Democracy Ltd er virkelig en film for interessante tider. Den avslutter med en analogi til den demokratiske prosessen, om at det er å foretrekke (selv om det er ganske så vrient) å reparere en bil i fart enn å reparere den etter du har krasjet.

Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Demens / It Is Not Over Yet (av Louise Detlefsen)Sykepleier May Bjerre Eiby har utviklet en ny behandlingsmetode av eldre med demens, med klokkertro på «klem og kake».
Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte