EU – en søvngjenger i populismens glansdager

Democracy Ltd
Regissør: Robert Schabus
(Østerrike, Frankrike, Storbritannia)


POPULISME: Democracy Ltd er en oppvekker for Europa i en tid da mørke krefter er i framgang.

I denne betimelige undersøkelsen om hvorfor den overflatiske sjarmen til populistiske partier på høyresiden fortsetter å forføre Europa, gir den øster-
rikske filmskaperen Robert Schabus oss et innblikk i de menneskelige historiene bak dagens politiske og sosiale omveltninger i Europa.

I 2016 debuterte han med dokumentarfilmen Bauer unser (Our Farmer), hvor Schabus gransket «fortere, billigere, mer»-mantraet bak Østerrikes industrialiserte matproduksjon og de mange forbindelsene mellom økonomisk politikk, industri og samfunn. Med Democracy Ltd utvider han nedslagsfeltet og ser nærmere på de skarpe skillelinjene i Europa. Han tilbringer tid sammen med streikende franske arbeidere i Amiens, der tusenvis av industrijobber for lavtutdannede har forsvunnet i senere tid. Han snakker også med polakkene som nå utfører disse jobbene for brøkdelen av en fransk lønn etter at de multinasjonale selskapene har flyttet produksjonen østover, og han undersøker følelsen av svik og degradering i den nordøstre delen av England – stemninger som bidro til brexit-sjokket etter avstemningen i 2016.

Det dreier seg ikke bare om «de gule vestene» til de tusener som protesterer mot innsparingspolitikken, som sist høst dukket opp i gatene i Paris, slik Schabus påpeker i begynnelsen av filmen. Det handler også om den vanlige østeriske bestemoren som bor i en art-deco-inspirert boligblokk fra før krigen og som føler seg o …


Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -
Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte