Democracy Ltd Regissør Robert Schabus

EU – en søvngjenger i populismens glansdager

POPULISME: Democracy Ltd er en oppvekker for Europa i en tid da mørke krefter er i framgang.

Nick Holdsworth
Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 01.04.2019
Democracy Ltd

Robert Schabus (Østerrike, Frankrike, Storbritannia)

I denne betimelige undersøkelsen omhvorfor den overflatiske sjarmen til populistiske partier på høyresidenfortsetter å forføre Europa, gir den øster-
rikske filmskaperen Robert Schabus oss et innblikk i de menneskelige historienebak dagens politiske og sosiale omveltninger i Europa.

I 2016 debuterte han med dokumentarfilmen Bauer unser (Our Farmer), hvor Schabus gransket «fortere, billigere, mer»-mantraet bak Østerrikes industrialiserte matproduksjon og de mange forbindelsene mellom økonomisk politikk, industri og samfunn. Med Democracy Ltd utvider han nedslagsfeltet og ser nærmere på de skarpe skillelinjene i Europa. Han tilbringer tid sammen med streikende franske arbeidere i Amiens, der tusenvis av industrijobber for lavtutdannede har forsvunnet i senere tid. Han snakker også med polakkene som nå utfører disse jobbene for brøkdelen av en fransk lønn etter at de multinasjonale selskapene har flyttet produksjonen østover, og han undersøker følelsen av svik og degradering i den nordøstre delen av England – stemninger som bidro til brexit-sjokket etter avstemningen i 2016.

Det dreier seg ikke bare om «de gule vestene» til de tusener som protesterer mot innsparingspolitikken, som sist høst dukket opp i gatene i Paris, slik Schabus påpeker i begynnelsen av filmen. Det handler også om den vanlige østeriske bestemoren som bor i en art-deco-inspirert boligblokk fra før krigen og som føler seg overkjørt i et samfunn hvor endringer har rammet henne så vel som den greske arbeiderklassen. Grekernes Oxi! – «Nei!» – til de ydmykende og strenge økonomiske tiltakene, pålagt dem av ansiktsløse styresmakter i Brussel da grexit var truet, skrek høylytt lenge før brexit viste seg i horisonten.

ROBERT SCHABUS

Schabus gir også plass til en håndfulleksperter som blir bekymringsløst avskrevet av de britiske brexit-tilhengerne,og én ansiktsløs’ EU-byråkrat, Günter Verheugen – tidligere EU-kommisjonær forutvidelsesprosessene, næringsliv og industri. Kommentatorene framstår som intelligenteog fornuftige; Verheugen er medlem av det tyske sosialdemokratiske partiet,SPD, som har en nøkkelrolle i den tyske storkoalisjonen da det lenge har satsetpå stabilitet framfor politisk markering ved å støtte Merkels konservativekristelig-demokratiske union (CDU).

Schabus vever disse tilsynelatende uforenlige trådene sammen i en tid da EU vakler på kanten av sammenbrudd, med synkende tillit til politiske partier og et europeisk sentrum som har begynt å skjelve nå som det er kjent at Angela Merkel (et synonym med stabilitet) vil gå av i 2021.

Men deres omhyggelige analyser og intellektuelle argumenter bidrar lite til å dempe den rå smerten og det voldsomme sinnet hos slike som den 50 år gamle franske fabrikkarbeideren, som tar Schabus med på en rundtur blant de stengte og forlatte fabrikkene i de forblåste industri-forstedene til Amiens.

Erstattet av ufaglærte arbeidere

«Jeg har to barn, den ene er 18, den andre 12. Å finne en annen jobb for meg som 50-åring er ikke lett», sier han mens han kjører rundt på et tomt, overgrodd industriområde der det en gang fantes «tusenvis av jobber».


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Gratis prøve
Kommentarer