Oslo. Blindern. Universitetet.

Ettertanke etter massenes tid

Hvor er det blitt av massene på Maidan-plassen i Kiev, på Tahrir i Kairo og rundt Occupy Wall Street i USA? Er de revolusjonære oppløpenes tid over?

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 17.12.2015

Etter år med demonstrasjoner i Ukraina, Egypt, Hellas og i New York er det klart at det etterrevolusjonære momentet er blitt viktigere enn folkelige oppstander på bakken. Noe å lære?
Nå er bare minnene igjen etter bølgene av folk på Tahrir i Kairo og på Maidan i Kiev. Occupy Wall Street er et fjernt minne. Folk marsjerer av og til på Syntagma-plassen i Athen, men det spiller ingen rolle lenger. Det etterrevolusjonære moment – den kjølige ettertankens tid – er kommet. Beslutningene tas andre steder.
Igjen ser vi: Det viktigste skjer når demonstrantene er gått hjem.

Shaimaas tragedie. For noen måneder siden ble en fredelig kvinnelig protestant, Shaimaa El-Sabagh, skutt i ryggen på Tahrir-plassen. Hun skulle legge ned en krans på minnesmerket til minne om oppstanden som veltet Mubarak-regimet for fire år siden. Bildet i internasjonale medier viste venner som omfavner hennes blodige kropp. Shaimaa døde senere på sykehuset.
Shaimaa El-Sabagh er symbolet på tilstanden i Egypt nå. Hun ville bare demonstrere fredelig. I Egypt er dagens regime om mulig enda mer repressivt enn under Hosni Mubarak. Det regimetro rettsapparatet frikjenner den ene etter den andre fra Mubaraks tid, inklusive ekspresidenten selv nylig. Mohammed Morsi ble dømt først til 20 års fengsel, så til døden. Hans skjebne er uviss.
Massedemonstrasjonene er historie. Folket har gjort sitt. Folket kan gå hjem. Bare sikkerhetspolitiet er igjen. Vi må spørre:
Skal det alltid gå slik med folkelige oppstander?
Spiser revolusjoner alltid sine barn?
Vil folket i beste fall spille igangsettende roller for revolusjoner, før de henvises til å bli bifallskulisser?

Tahrir-plassen, Kairo, 2011. FOTO: AFP / MIGUEL MEDINA
Tahrir-plassen, Kairo, 2011. FOTO: AFP / MIGUEL MEDINA

Alt ved det gamle. Ekspresident Hosni Mubarak sa alltid: Gir du det muslimske brorskapet lillefingeren, tar disse fundamentalistene hele hånden.
Det var nøyaktig det brorskapspresident Mohammad Morsi prøvde på. Som ventet. Men plutselig mistet han den folkelige støtten. For opprør mot Mubarak var nå én ting – islamisering av Egypt noe helt annet. Det ville ikke folket ha. Se, det fikk Morsi fordi han ikke forsto sitt publikum. Men Mubarak fikk rett.
Militæret grep inn. Som franskmennene sier det: Desto flere endringer, desto mer blir alt ved det gamle.

Følelsespolitikk. I Kiev kunne du lenge gå blant restene etter demonstrasjonene på Maidan. Ennå mens røyken drev over valplassen kom bildene av de drepte opp, omkring 100 i tallet. Vi leser at omkring 100 000 mennesker deltok i demonstrasjonene for bare noen korte måneder siden.
De 100 som ble drept – av hvem? Det er ennå et stridsspørsmål.
I en eim av fakta, hallusinasjoner, romantisk ønsketenkning og propaganda – men også mot – vil historien om Maidan gå inn i ukrainsk revolusjonær folklore. Slik vokser nasjoner frem. Maidan er blitt Ukrainas Bastillen, eller Bunker Hill i USA.
For kort tid siden var Maidan åstedet for høyreekstreme demonstrasjoner mot alle forsøk på å føderalisere Ukrainas østlige provinser for å gi russerne lokale rettigheter. Menneskeliv gikk tapt. Men tiden for den slags synes over. Det ble en blek etterklang.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
[wpdevart_facebook_comment curent_url="https://www.nytid.no/ettertanke-etter-massenes-tid/" order_type="social" title_text="Kommentarer" title_text_color="#000000" title_text_font_size="22" title_text_font_famely="monospace" title_text_position="left" width="100%" bg_color="#d4d4d4" animation_effect="random" count_of_comments="3" ]

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.