Etterpå er nå

Et ensomt drivhus er verdens siste skanse i Ben Rivers profetiske science-fiction-scenario som iscenesetter Jordens usikre skjebne: Planeten er avfolket, og drivhuset det eneste levelige stedet.

Anders Dunker
Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter per august 2018

Urth

Ben Rivers

UK

Fjern og drømmende forkynner en kvinnestemme: «We must all die; nor leave survivor nor heir to the wide inheritance of earth.  We must all die!  The species of man must perish …» Linjene er fra Mary Shelleys apokalyptiske science-fiction-fabel The Last Man (1826). Fra tåken på lerretet trer det frem et bilde av et underlig og enormt drivhus ute i ørkenen. Snart klipper filmen mellom forskjellige overvåkningskameraer, og vi ser diverse vekster som klatrer omkring hverandre i en indre, lukket verden. Etter hvert som stemmen forteller, faller premissene på plass: Stemmen tilhører en forsker, kanskje det siste mennesket av alle. Hun er fanget i drivhuset som en gang ble konstruert som en lukket biosfære, men som nå er blitt til det eneste levelige stedet på jord etter at klimaet har løpt løpsk og planetens atmosfære har endret seg til en giftig gass-sky, som på planeten Venus. Bildet som manes frem, er ekstremt, for snart fremstår drivhuset som en liten kahytt på romskipet Jorden, den eneste lugaren med levelige forhold på en klode som lik en kjempemessig versjon av Titanic driver død og avfolket inn i den kosmiske natten.

Gjennom blikket til denne kanskje eneste gjenlevende personen på jord, forvandler bildene fra drivhuset seg: Trærne blir til de siste trær, fiskene til de siste fisker – eller dyr i det hele tatt – og gresset til et biologisk suvenir. Samtidig skjønner vi snart at det vi ser er en logg – kanskje et etterlatt dokument fra denne nesten sødmefylt resignerte naturforskeren, som dag for dag forsøker å holde seg i live. Når hun registrerer ubalansen mellom oksygen og karbondioksid, forstår vi at den snikende nødsituasjonen i drivhuset gjentar den globale klimakatastrofen i et mikroskopisk og uvesentlig etterspill. Alt er allerede for sent, og fortellingen fremstår ved første blikk som en poetisk meditasjon over alle tings forgjengelighet.

Den virkelige historien. Ben Rivers kunstfilm er kanskje science fiction, men den har en dokumentarisk stemning og er også filmet on location. Forskningsenheten Biosphere 2 ligger i Arizona og er det største lukkede biologiske systemet som noen gang er konstruert. Da man tok fatt på prosjektet på 1980-tallet, var ambisjonenen å bygge et stabilt og selvdrevet biologisk system som også har en stabil atmosfære. Slik skulle beboerne ikke bare forsynes med brukbar luft, men også med egenprodusert mat over lengre tidsrom. Dermed kunne eksperimentet legge grunnlag for fremtidige kolonier på Mars, en drøm som i dag virker mer utbredt enn noensinne. Ikke bare legger Elon Musk og SpaceX til rette for en kolonisering av «den røde planeten». Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum – visepresidenten i De forente arabiske emirater – har nettopp erklært at han han akter å grunnlegge en by på størrelse med Chicago på Mars i løpet av vårt århundre. Muligheten for menneskesamfunn og «terraforming» av andre planeter synes å gjøre miljøbevegelsens advarsel «Vi har bare én klode» til en sannhet med modifikasjoner. For de som drømmer om et interplanetært eksodus, kan imidlertid den sanne historien om kjempedrivhuset Biosphere 2 gi en nøktern realitetsorientering.

Drivhuset fremstår som en liten kahytt på romskipet Jorden, den eneste lugaren med levelige forhold.

For det første viste det seg at det var langt vanskeligere enn antatt å få den nennsomt utvalgte floraen og faunaen under kontroll. Bestanden av maur og kakerlakker eksploderte, mens mange av trærne vokste seg så uhyggelig tynne og høye at de knakk under sin egen vekt. For det andre var det vanskelig å få til en kjemisk balanse i atmosfæren, slik at man stadig gikk tom for oksygen, noe som også er et tema i filmen Urth. For det tredje var det sosiale miljøet, populært omtalt som «antroposfæren», et stadig problem. Gruppen av forskere som skulle bo sammen i dette halvsyntetiske Eden, kom snart ut i opprivende konflikter og slet med å beholde den mentale balansen. Som resultat av systemets mangedoble ubalanse, ble eksperimentene med lukkede kretsløp gitt opp inntil videre.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.