Etterlyser norsk støtte

Norge kom ikke med noen offisiell støtteerklæring til Ecuadors folkevalgte president etter kuppforsøket 30. september. Ecuadorianere i Norge er skuffet.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 11.10.2010

Kuppforsøk. – Spanias statsminister, presidenten i Frankrike og de fleste statslederne i Latin-Amerika reagerte med en gang og støttet den folkevalgte presidenten i Ecuador. Det burde Norge også ha gjort, sier ecuadorianske David Vasquez i Latin-Amerikagruppene og grunnlegger av nettsiden ecuador.no.

Utviklingsminister Erik Solheim hevder overfor Ny Tid at Utenriksdepartementet (UD) jobbet med en slik uttalelse, som aldri ble sendt ut.

– Vi laget en uttalelse på Norges vegne, men det hele var over før den ble sendt ut. Mediene var ikke lenger interessert i saken, sier Solheim.

– Men sendte dere en uttalelse til Ecuador?

– Vi har ikke sendt ut noen offisiell uttalelse, men det er ikke det fnugg av tvil om våre holdninger. Vi er selvsagt mot alle forsøk på å styrte en demokratisk valgt president.

Voldelige opptøyer

Torsdag forrige uke gjennomførte deler av politiet i Ecuador det som regjeringen, flere statsledere og organisasjoner betegner som et kuppforsøk. Opptøyene begynte med protester mot en ny lov, som fratar ansatte i politiet og militæret visse privilegier. Opprørsstyrker inntok hovedflyplassen, stormet kongressen og tok kontroll over bygningene til lokale myndigheter i de største byene. I uroen ble president Rafael Correas bil beskutt, men han kom uskadd fra angrepet. Correa endte opp barrikadert inne i et sykehus og måtte reddes ut i løpet av natten. Minst åtte personer mistet livet, og nærmere 300 ble såret i opptøyene.

USAs utenriksminister Hillary Clinton ringte fredag for å gi sin støtte til den demokratisk valgte presidenten. Det samme gjorde EU-president Herman Van Rompuy, Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Spanias statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero, samt statsoverhodene i Chile, Argentina, Peru, Colombia, Venezuela, Bolivia, Brasil, Nicaragua og Costa Rica.

Skuffet over Norge

Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) etterlyser en lignende reaksjon fra Norge.

– Når vi lever i et land som forsvarer demokrati, så bør det vises i praksis. Det minste Norge burde ha gjort, er å fordømme det som skjedde. Det er skuffende at man ikke engasjerer seg mer, sier David Vasquez.

– Det har vært mye mer kontakt mellom Norge og Latin-Amerika de siste årene. Så disse landene og statsoverhodene er ikke ukjente for regjeringen. Erik Solheim har også vært i Ecuador og møtt Correa selv. Norge bør derfor vise en mer offensiv holdning, legger han til.

Selv understreker Erik Solheim at han har et godt forhold til det latinamerikanske landet.

– Jeg har hatt et utmerket møte med president Correa, og vi har et utmerket samarbeid med Ecuador. Så presidenten har selvfølgelig vår fulle støtte. Norge er en av de statene som har mest kontakt med de venstreorienterte regimene i Latin-Amerika, sier Solheim.

Fra ord til handling

Lovforslaget som det ecuadorianske politiet reagerte på, var en ett av flere tiltak som presidenten Correa har fremmet for å skape mer sosial rettferdighet i Ecuador.

– Norge har uttalt politisk støtte til endringsprosessene i Latin-Amerika. Dette bør følges opp med handling i slike kriser, sier ecuadorianske Ruben Romero, også han tilknyttet nettstedet ecuador.no.

Romero mener Norge som en solid demokratisk stat bør være en støttespiller til skjørere demokratier.

– Vi har sett åtte presidenter de siste 13 årene. Og folket har kastet tre presidenter. Denne gangen har folket vært ute for å forsvare presidenten, fordi endringene den siste tiden har gitt dem håp. Dette bør det internasjonale samfunnet følge opp.

Romero mener presidentens posisjon er styrket etter kuppforsøket, men viser til at situasjonen i hjemlandet er mer spent enn tidligere.

– Correa står for en forandring i et kompleks samfunn med store sosiale ulikheter, og dermed kommer han til å få enkelte grupper mot seg, selv om majoriteten av befolkningen er med ham. Men at politiet som skal stå for sikkerheten i landet, gjorde dette, er skremmende. Det er et psykologisk angrep på samfunnet. Opposisjonen prøver å gi Correa all skyld for hendelsen, og fremover vil det nok være mye konfrontasjon i Ecuador.

Kommentarer