Bestill sommerutgaven her

Etter industrien er industrien

The Deindustrialized World. Confronting Ruination in Postindustrial Places

The Deindustrialized World analyserer konsekvensene av fabrikk- og minenedstengningene som har funnet sted i Vesten siden 1960-årene. 

Titlen The Deindustrialized World. Confronting Ruination in Postindustrial Places lover ikke nødvendigvis en analyse af hele verden; stedet kan forstås mere afgrænset som nogens verden. I denne antologis tilfælde er disse «nogen» primært hvide, mandlige manuelle arbejdere, og deres verden er den fremstillings- og råstofindustri der har været under afvikling i Europa og Nordamerika over det sidste halve århundrede.

Det er resultatet af en økonomisk udvikling der ofte beskrives i abstrakte vendinger og typisk er delt i to narrativer: den nostalgiske, der fokuserer på tabet af arbejdspladser og nedvurderingen af en bestemt form for arbejder(kultur) eller forestillingen om denne, og den optimistiske, der fokuserer på de miljømæssige gevinster når forurenende fabrikker og miner lukker ned.

De samfundsdiagnosticerende abstraktioner går imidlertid sjældent i dybden med de meget konkrete måder hvorpå udviklingen har påvirket folks liv og livsverdener på i generationer. Den amerikanske historiker Judith Stein har kritiseret det økologisk orienterede narrativ som et udtryk for middelklasseblindhed overfor den smerte afindustrialiseringen har påført manuelle arbejdere. Konsekvenserne for de mennesker der levede omkring og arbejdede på de nu lukkede industriarbejdspladser i Vesten er netop hvad The Deindustrialized World har fokus på.

Pittsburghs «post steel future» innebar at skorsteinene ble erstattet av skyskrapere – men hvor kom så stålet til disse nye bygningene fra?

«Avindustrialisering.» Jeg husker selv da min vens far blev arbejdsløs efter lukningen af det store Burmeister & Wain Skibsværft i København, og hvordan den tunge, sødlige lugt fra fabrikkerne i Nordvestkvarteret forsvandt i løbet af 1980- og -90’erne. På Frederiksberg blev «plattedamerne» – hvis faglige organisering man talte om med ærefrygt i min barndom – i 2005 erstattet af undervisere i ledelse, da Copenhagen Business School indtog Royal Copenhagens gamle fabriksbygninger efter at porcelænsproduktionen var flyttet til forstaden Glostrup og til Thailand.

- annonse -

For flere af bidragsyderne i The Deindustrialized World er det deres personlige erfaringer med den såkaldte afindustrialisering der har fået dem til at studere fænomenet.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Nina Trige Andersen
Trige Andersen er frilansjournalist og historiker.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
Klima / The New Climate War (av Michael E. Mann)Er veganeres forsøk på å løfte kjøttskam eller droppe å fly løsningen på klimaproblemet? Våre endrede reise- og atferdsmønstre har det siste året bare i liten grad påvirket de globale klimagassutslippene.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte