Etter bombene


- Jeg vil heller dø enn å grave ut mine barn fra ruinene, sier Mahmoud Younis (49) i Gaza by. Før krigen brøt ut 8. juli, solgte bøndene i Rafah roser til Europa. Nå legger de døde barn i kjølerommet isteden.
Mandag ble det våpenhvile, men konflikten fortsetter, rapporter Ny Tids korrespondent på Gazastripen. - Israel får støtte fra arabiske land som Egypt for å gjøre slutt på Hamas og Det muslimske brorskap, sier analytiker Adnan Abu Amer.

Email: hiahmad600@yahoo.com
Publisert: 18. august 2014

GAZA. De fleste vet det ikke. Men det eneste som eksporteres til USA og Europa fra enklaven på Gaza, som strekker seg over et område på 360 kilometer kystlinje, er roser og blomster.

Men som noen palestinere kommenterer her i Gaza by nå, etter sommerens krigføring og våpenhvilen mandag 4. august: På den andre siden importerer ikke palestinerne noe fra disse statene heller, unntatt død, som blir levert på døren via ubegrenset støtte til Israel fra USA og EU-landene i form av våpeneksport og økonomisk støtte.

For et par uker siden sto bøndene på østsiden av Rafah, som ligger i den sørlige delen av Gazastripen, og pakket ned røde roser, nelliker og damaskroser. De kuttet stilkene, pakket og la dem til kjøling for å sendes til Storbritannia, Nederland og USA.

 

Roser borte

Men hvis man går en tur i et nabolag i Rafah i dag, dufter det ikke lenger av blomster, men av brente lik og grå røyksøyler som stiger opp av grusen fra hundrevis av istykkerbombede betonghus. I helga var undertegnede journalist i Rafah og så hundrevis av panikkslagne mennesker som søkte tilflukt på sykehus og i FN-skoler, i håp om å unnslippe Israels artilleri og flyangrep. Angrep som da hadde pågått siden 8. juli, i 30 dager på rad, og drept over 400 personer i denne lille byen.

Bonden Hamdi Qeshta (36) står der og legger lik av barn og kvinner i fryseren, der rosene skulle vært lagt. Likhuset i det kuwaitiske sykehuset i Rafah er fullt. Alternativet er rosefryseren.

 

Dette er et utdrag fra Ny Tid 08.08.2014. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid -klikk her.

https://nytid.buyandread.com/wl/index.htm

Abonnement kr 195 kvartal