Et splittet land

– Du snakker ikke om politikk i lunsjen, sier Brian Tuck. Det er tabu. Har vi kommet til et splittet land?

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

– Det var vel egentlig ikke noe alternativ i år, sier Charles Lyons.

Han har viet de siste ukene til å selge jakkemerker i et av New Yorks travleste kryss, der 42 gate krysser fifth avenue, der det er tett mellom foretningsmenn fra hovedkvarteret til legemiddelgiganten Pfizer, fra kontorene i Chrystler-building, eller en av de mange bankene i området.

Jakkeslaget

Det er bare to typer jakkemerker til salgs hos Lyons. Det er de som uttrykker irritasjon eller avsky mot den sittende presidenten på den ene siden, og de som gir en soleklar støtte til utfordrer Kerry på den andre. Det er visst en suksessoppskrift i New York – en stat som regnes blant de sikreste demokratiske bastionene i landet.

– Om det er fart i forretningene? Ja, gjett om. I det siste har det gått mest av de som støtter Kerry, men det var en periode hvor de Bush-kritiske jakkemerkene solgte bedre, sier Lyons.

Nå tror han imidlertid valgkampen har kommet inn i en fase hvor det gjelder å vise frem det positive ved utfordreren snarere enn å rakke ned på motstanderen.

– Hvorfor gjør du dette?

– Vel, Bush har gjort så mye idiotisk de siste fire årene. Han har vært arrogant og egoistisk, og han har ikke representert det amerikanske folket på en skikkelig måte. USA kaller seg et demokrati, men de totalitære trekkene er ikke langt unna. Vi må si ifra, mener Lyons.

Han ser kampen for å verne om ytringsfrihet, sivile rettighetter og miljøet som de viktigste sakene i årets valg.

– Terror er viktigst

Brian Tuck og Courtenay Hathcock, to unge amerikanere i finans- og dataprogrammeringsbransjene, tror imidlertid Irak-krigen og terrorspørsmålene vil bli de avgjørende den 2. november. Den av kandidatene som overbeviser mest på disse områdene vil vinne, tror de to.

– Det blir jevnt, og jeg tror flere vil bli sinte over valgresultatet enn noensinne tidligere, uavhengig av hvem som vinner, sier Tuck.

– Jeg tror på en knepen Bush-seier, sier Hathcok.

Han støtter da også den sittende presidenten.

– Han inngir tillit. Og han gjør faktisk noe med problemene vi står overfor, sier han.

Brian Tuck sitter derimot på gjerdet, og er lei av at vennene hans – noen demokrater og noen republikanere – forsøker å overbevise ham om det ene eller det andre.

– Jeg liker Bush’ generelle tilnærming og visjon for USA, men jeg blir skeptisk når jeg hører ham prate. Han stotrer når han bruker ord og begreper selv high-school-studenter bør være familiære med. Det er ikke akkurat en lederegenskap, sier han.

Likevel er det terrortrusselen som foreløpig veier tyngst for Tuck. Han vil stemme på den kandidaten som overbeviser om at han kan forhindre at terrorangrep skjer i USA igjen. Og faren for slike ser han på som svært stor.

– Det er bare et spørsmål om tid før noen forsøker å sprenge seg selv i lufta på t-banen her i byen, sier han.

Det overskygger andre store saker, som helsespørsmål, utdanningspolitikk og økonomien.

Økonomi og helse

En afroamerikansk jurist, som akkurat er ferdig med studiene, har et annet perspektiv. For henne er økonomien det viktigste.

– Det er knapt med jobber for tiden, og jeg er jo nettopp ferdigutdannet, sier Carol Johnson.

Dessuten har hun ikke helseforsikring for tiden. Derfor følger hun nøye med på debattene om helsepolitikken.

– Hvem tror du kommer til å vinne valget da?

– Dersom de unge velgerne stemmer på valgdagen har vi en sjanse, sier hun, og fortsetter.

– Vi håper på Kerry. I det minste.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here