Et spark bak til Johannesburg

Vil Johannesburg snu den negative trenden før fotball-VM kommer til Sør-Afrika i 2010?

Ny Tid
[kronikk] En gang hadde jeg den ubehaglige opplevelsen av å bli ranet i Johannesburg. Mine to reisefeller og jeg ankom Johannesburgs sentrale busstasjon en mandag formiddag. Med raske skritt gikk vi mot togstasjonen drøye 500 meter unna. Plutselig, midt på den folkerike gata, ble vi omringet av en gjeng 14-15 åringer. Gutten foran meg tok fram en kniv, satt den mot min strupe og hvisket: «where is the money?»

Johannesburg er Cape Towns farlige og stygge storebror. Mens lillebror ofte beskrives som en av verdens vakreste byer, er storebror Johannesburg blant verdens mest utskjelte byer. Skrekkhistoriene er mange: Hijacking – væpnet ran av biler som venter på grønt lys – er utbredt. Mord- og voldtektstatistikken er blant de høyeste i verden. Og om fire år kommer altså hundretusener av naive, fulle, flaggveivende fotballturister hit.

Revitalisering i sentrum.

Den udiskutable hovedstaden for fotball-VM 2010 heter Johannesburg. Her skal flest kamper spilles, her skal pressesenteret være, her skal åpningskampen og finalen spilles. Den sørafrikanske regjeringen satser på at Johannesburg skal kopiere suksessen til andre byer som har brukt store sportsarrangement til å skape nytt liv i bydeler som forfaller. I kontorlokalene til regjeringens organ for revitaliseringen, Johannesburg Development Agency, snakkes det ivrig om forbildene: Barcelona-OL i 1992, Los Angeles-OL i 1984, og samveldelekene i Manchester i 2002. Planen er klar. Joburg – som byen ofte kalles – skal reise seg.

Det satses særlig på sentrum – Central Business District – og South West Township (forkortelse: Soweto). I hver bydel skal det spilles kamper under fotball-VM. Johannesburg blir dermed den første byen på flere tiår som har to VM-stadioner.

I dag blir turister som oftest oppfordret til å unngå Johannesburg sentrum. Og fram til for noen få år siden forlot også mange firmaer, hoteller og banker skyskraperne til fordel for festningslignende kontorlokaler i de tryggere nordlige forstedene. Prisene på kontorlokaler i sentrum stupte, og en økonomisk nedgangstid rammet området. Det eneste som steg var kriminaliteten. Ettersom mye av Sør-Afrikas velstand stammer fra Johannesburg, tolket mange dette som et negativt tegn for Sør-Afrikas framtid.

Gullbyen.

Verdens største gullåre ble i 1884 oppdaget rett utenfor Johannesburg. En eksplosiv økonomisk vekst fulgte. I løpet av få uker vokste byen fra å ha noen hundre innbyggere til mange tusen, og få år senere kom over en fjerdedel av all verdens gull fra Johannesburg. På slutten av 1800-tallet hadde Johannesburg stor tiltrekningskraft, og immigranter ankom fra store deler av Europa. Joburg vokste raskt til å bli den mest velstående byen i Afrika.

Og økonomisk sett er Johannesburg fremdeles den klart dominerende byen i verdensdelen. Beregninger viser at i underkant av 20 prosent av samlet økonomisk aktivitet på hele kontinentet skjer der. Byen, med rundt åtte millioner innbyggere, er den økonomiske motoren, ikke bare for Sør-Afrika, men for hele det sørlige Afrika.

Sør-Afrikas to beste fotballag – Kaizer Chiefs og Orlando Pirates – kommer fra Soweto. For mens rugby historisk sett har vært den viktigste sporten for det hvite mindretallet, har fotball alltid vært viktigst for det svarte flertallet. Når fotball-VM kommer til Sør-Afrika, er det derfor passende at både åpningskampen og finalen spilles på stadionen Soccer city, rett utenfor Soweto. Symbolikken i at finalen skal spilles rett ved bydelen hvor det hvite mindretallet stuet vekk det svarte flertallet under apartheidregimet ble understreket i alle søknadspapirer til FIFA. Fotball-VM 2010 skal feire Johannesburg som hovedstaden i anti-apartheid kampen.

Soweto har de siste årene gjennomgått en økonomisk oppgangstid. Få steinkast fra Soccer city ligger to store turistattraksjoner: Nelson Mandelas gamle hus, samt det nye Hector Peterson-museet, som skildrer ungdommens motstandskamp. Boligprisene har steget markant i Soweto, og det er mange tegn på økende velstand. Snart åpner både det enorme kjøpesenteret Maponya Mall og det firestjerners Freedom Square Hotel.

VM i verdensklasse.

Danny Jordaan, leder av organisasjonskomiteen, vil at fotball-VM ikke bare skal feire Sør-Afrika, men hele det afrikanske kontinentet. «World Class African World Cup,» er slagordet. I intervjuer hvor Jordaan blir konfrontert med kriminaliteten, påpeker han at Johannesburg har hatt stor suksess som vert for rugby-VM i 1995, cricket-VM i 2003, og FNs toppmøte for bærekraftig utvikling i 2002. Til andre skeptikere som tviler på at Sør-Afrika klarer å arrangere et slikt enormt idrettsarrangement, henviser tidligere apartheidmotstandere til Sør-Afrikas historie. «I Sør-Afrika er vi vant til å gjøre det umulige mulig,» sier biskop Desmond Tutu ofte. Hele det politiske etablissementet står bak arrangementet. Trioen Tutu, Fredrik de Klerk og Nelson Mandela drev heftig lobbyvirksomhet overfor FIFA for at de skulle gi VM til Sør-Afrika.

Store ambisjoner.

Ambisjonene for turneringen er svært høye. «Vi skal skape det beste fotball-VM noensinne,» sa president Thabo Mbeki nylig. Og allerede nå, fire år før første avspark, har Joburg tatt noen skritt framover. Kriminaliteten i sentrum har i løpet av de siste årene sunket med 25 prosent. Flere firmaer og organisasjoner har begynt å flytte tilbake til sentrum. En nasjonal sikkerhetskomité med tidligere New York-ordfører Rudy Giuliani som spesialrådgiver er nedsatt for å bekjempe kriminaliteten. Vandrer man gatelangs i bydelene Newtown, Norwood, Melville eller Yeoville skjønner man hvorfor Johannesburg er utropt til Afrikas eneste verdensmetropol. Og selv om veien fram er lang, har nå flere enn reklamefolk og regjeringsmedlemmer begynt å snakke om at Johannesburg er på vei mot en renessanse.

Likevel, Johannesburgs problemer er fremdeles enorme. Mange byer har tidligere prøvd å bruke store sportsarrangement som mirakelkur for å revitalisere bydeler uten å lyktes. For hvert Barcelona, finnes et Montreal. Byen som arrangerte sommer-OL i 1976 satt igjen med lite annet enn massiv gjeld.

Men nå har Joburg selv fått kniven på strupen. FIFA har gitt klar beskjed om at kriminaliteten må ned før hundretusener av fotballturister kommer. I 2010 må det være mulig å gå fra busstasjonen til togstasjonen uten å bli ranet.

Kronikken er skrevet av:

Bjørn Klouman Bekken, Student ved J. F. Kennedy School of Government, bjornkb@yahoo.com

Kommentarer
DEL