Et politisk redselskabinett


Vesten omfavner den nye regjeringen. Men det er noe ganske annet enn lukta av demokrati som nå sprer seg over Midtøsten.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2007-06-21
[palestina] Etter en skammens uke hvor palestinere skjøt på palestinere i Gaza, vant Hamas gatene. President Mahmoud Abbas erklærte umiddelbart Hamas’ væpnede styrker for lovløse, og utnevnte en ny kriseregjering på Vestbredden, til tross for av flertallet i det palestinske parlamentet fortsatt er kontrollert av Hamas. Det som enkelte medier i Vesten kaller et «Hamas-kupp», er for mange palestinere et kupp utført av Fatah. Man trenger ikke være spesielt henfallen til lokale konspirasjonsteorier for å kjenne at det er noe annet enn lukta av demokrati som sprer seg i åsene over Ramallah, hvor palestinernes politiske organer holder til.

Bare dager etter at Hamas raste inn i det palestinske parlamentet i januar 2006, ba Hamas Fatah og andre partier organisert i den palestinske frigjøringsfronten PLO, om å være med å styre. Hamas visste at de ikke var velkomne i europeiske hovedsteder eller rundt et eventuelt forhandlingsbord med Israel, de trengte PLO og Fatah …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal