Kniga morya
The Book of the Sea (Kniga morya) Regissør Aleksej Vakhrusjev

Et usedvanlig og truet liv


YUPIK-INUITTER: The Book of the Sea er en hypnotiserende vakker nærstudie av et levesett som forsvinner i takt med nedsmelting av polene, og viser en side av Russland vi knapt har sett tidligere.

Holdsworth er forfatter, journalist og filmskaper.
Email: holdsworth.nick@gmail.com
Publisert: 2019-11-04
The Book of the Sea (Kniga morya)

Aleksej Vakhrusjev (Russland)

The Book of the Sea tar oss med til en gruppe yupik-inuitter som lever langt nordøst i Russland, langs den iskalde kysten av Beringstredet. Filmskaperen Aleksei Vakhrusjevs (f. 1969) – som selv har vokst opp i en yupik-inuittfamilie – er utdannet ved Moskvas anerkjente Det allrussiske statlige kinematografiske institutt (VGIK), og i sin siste film løfter han fram tilværelsen og utfordringene til et folk som i både bokstavelig og metaforisk forstand befinner seg på kanten av stupet. I raskt tempo ødelegger klimakrisen noe som har overlevd gjennom årtusener.

The Book of the Sea
The Book of the Sea (Kniga morya) Regissør Aleksej Vakhrusjev

I det knappe århundret som har gått siden Robert J. Flahertys banebrytende stumfilm om inuittene i Canada,

Jaktlykke

Gripende vevd sammen med animerte sekvenser relatert til yupik-inuittenes skapelsesmyter og legender viser åpningssekvensen en handling – en spennende hvaljakt gjennom isbelagt hav under den arktiske himmelhvelvingen – utført jevnlig på noenlunde samme vis gjennom de siste årtusenene. Båtene har nå riktignok fått påhengsmotorer, men harpunene er i bunn og grunn de samme …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)