Bestill sommerutgaven her

Et undersøkende nåtidsbilde av 22. juli

Arven etter 22. juli
Regissør: Tommy Gulliksen
(Norge, 2021)

22. JULI: Tommy Gulliksens andre dokumentar om 22. juli viser en sårbarhet som er både reflekterende, undrende og oppriktig ærlig.

Anslaget i Tommy Gulliksens Arven etter 22. juli er sterkt: Vi ser Eskil Pedersen tale opprømt til Utøya-ungdommen 20. juli 2011 – den stilige nye AUF-lederen nyter velkomsten og synet av de mange som er på sommerleir. Denne oppfølgeren til Gulliksens prisbelønte Utøya-dokumentar En liten øy i verden (2012) er både inviterende, tankevekkende og presis.

Arven etter 22. juli tar seg tid til å fortelle det vi andre vet: at alle de unge på Utøya snart skal oppleve helvete, at 69 av dem skal dø og mange skades. For livet vil de ha traumatiserende minner.

Filmen vektlegger traumet – men også hvor fort folk ble lei av å høre om 22.
. . .

Kjære leser. Du har i dag åpnet dagens to frie artikler. Kom evt. tilbake i morgen for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Ellen Lande
Lande er filmskribent og regissør og fast skribent for Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATED
Anbefalte

22. juli / Generasjon Utøya (av Aslaug Holm, …)Utøya som arnested for gryende partitilknytning: Denne generasjonen lar seg fortsatt ikke kneble.
22. juli / Arven etter 22. juli (av Tommy Gulliksen)Tommy Gulliksens andre dokumentar om 22. juli viser en sårbarhet som er både reflekterende, undrende og oppriktig ærlig.
Oslo-avtalen / Oslo (av Bartlett Sher, …)Den eskalerte konflikten mellom Israel og palestinerne minner oss igjen om at Oslo-avtalen i 1993 ikke førte til fred. Og dermed føles HBO-filmen Oslo nærmest som naiv eskapisme.
Demens / It Is Not Over Yet (av Louise Detlefsen)Sykepleier May Bjerre Eiby har utviklet en ny behandlingsmetode av eldre med demens, med klokkertro på «klem og kake».
Gunda / Gunda (av Viktor Kossakovsky)En film på grisens egne premisser.
Kortfilm / Stolen Fish, … (av Gosia Juszczak, …)Med svært ulike innfallsvinkler viser to av dokumentarene på Kortfilmfestivalen hvor forstemmende langt unna vi er en bærekraftig utvikling.