Et snev av anstendighet


Hvis vi tror at vi selv vet best, er det ingen vits i å ta hensyn til andre. Derfor er det så viktig å opprettholde en kultur der det vi ikke forstår er det sentrale.

Idehistoriker.
Email: e-tjoenn@online.no
Publisert: 2017-10-12
Über den Anstand in schwierigen Zeiten und die Frage, wie wir miteinander umgehen
Forfatter: Axel Hacke
Verlag Antje Kunstmann, Tyskland

Essayet som sjanger blomstrer i usikre tider, når gamle normer går i oppløsning og nye væremåter ennå ikke har etablert seg. Essayistens utprøving av muligheter skyldes ofte forvirring i samfunnet.

Den tyske journalisten Axel Hackes bok om anstendighet (Anstand) er et godt eksempel. «Om anstendigheten i vanskelige tider og spørsmålet om hvordan vi omgås hverandre» høres ut som en boktittel fra 1700-tallet. Hacke har dratt ordet ut av møllposen: Begrepet anstendighet dufter unektelig av lavendel. Likevel brukes det opp imot 400 ganger i året av norsk presse. Senest 19. september hadde en artikkel i Akershus Amtstidende tittelen «Hvor har det blitt av anstendigheten?» Kanskje har vi et nærere forhold til ordet «uanstendig», med sine sterke seksuelle konnotasjoner, som i filmen Indecent Proposition (1993) («Et uanstendig forslag»), med Demi Moore og Robert Redford i hovedrollene.

Det moraliserende essayet sto sterkt i opplysningstiden. Som nå var samfunnet den gang i sterk forandring og derfor på jakt etter normer for skikk og bruk. Hvem snakker i dag om anstendighet? Var ikke dét et uttrykk for en prippenhet som forsvant med the sexual revolution fra 1960-tallet av? Bluferdighet er blitt en dyd for de få. Likevel finnes det norske skoleelever som er redde for å ta av seg trusa i dusjen – til tross for at nettet flommer over av porno. Kulturen er blitt både mer skamløs og obskøn, og samtidig mer moralistisk. Plutselig kan det ene slå over i det andre på en uberegnelig måte.

Dette skaper behov for essays som reflekterer over god omgangstone. I Tyskland har frontene hardnet til etter flyktningkrisen, og rasismen har kommet til overflaten. Utviklingen følger et kjent mønster: økende polarisering mellom «oss» og «dem», verbal utskjelling og deretter åpne voldshandlinger. Vi blir vitne til at den siviliserte væremåten er et tynt ferniss som når som helst kan slå sprekker. Høflighet og respektfull opptreden kan ikke tas for gitt.

Hackes lille bok ligger i skrivende stund på tredje plass på ukemagasinet Der Spiegels bestselgerliste. Forfatteren begynner friskt med å slå fast at høflighet og dannet opptreden har falt i kurs: Donald Trump ble president på grunn av sin egen nederdrektighet. Hvorfor trives usivilisert opptreden i rike samfunn? Ville ikke brutaliseringen vært lettere å forklare hvis nøden hersket og den sosialdarwinistiske …

Abonnement halvår kr 450


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)