Et snev av anstendighet

Hvis vi tror at vi selv vet best, er det ingen vits i å ta hensyn til andre. Derfor er det så viktig å opprettholde en kultur der det vi ikke forstår er det sentrale.

Eivind Tjønneland

Über den Anstand in schwierigen Zeiten und die Frage, wie wir miteinander umgehen

Axel Hacke

Verlag Antje Kunstmann

Tyskland

Essayet som sjanger blomstrer i usikre tider, når gamle normer går i oppløsning og nye væremåter ennå ikke har etablert seg. Essayistens utprøving av muligheter skyldes ofte forvirring i samfunnet.

Den tyske journalisten Axel Hackes bok om anstendighet (Anstand) er et godt eksempel. «Om anstendigheten i vanskelige tider og spørsmålet om hvordan vi omgås hverandre» høres ut som en boktittel fra 1700-tallet. Hacke har dratt ordet ut av møllposen: Begrepet anstendighet dufter unektelig av lavendel. Likevel brukes det opp imot 400 ganger i året av norsk presse. Senest 19. september hadde en artikkel i Akershus Amtstidende tittelen «Hvor har det blitt av anstendigheten?» Kanskje har vi et nærere forhold til ordet «uanstendig», med sine sterke seksuelle konnotasjoner, som i filmen Indecent Proposition (1993) («Et uanstendig forslag»), med Demi Moore og Robert Redford i hovedrollene.

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL