ISRAEL: Et samfunns fortielse av selvmord


DOKUMENTAR I NY TID: I et kibbutz-samfunn i Israel er selvmord et alvorlig tabu, men samtidig et voksende faktum. To foreldre konfronterer samfunnets fortielse og fordømmelse av virkeligheten. FILMEN KAN SEES HER I AUGUST.

Underviser filmvitenskap på NTNU Epost endreeid@gmail.com
Email: endreeid@gmail.com
Publisert: 2015-08-19

Against Your Will
Regi: Assaf Banitt
foto: Izik Ben Senior og Daniel Bar

Against Your Will er tilgjengelig for ONLINE+ (passord etter betalingsmur)

Én og en halv måned før den israelske soldaten Yotam skyter seg selv, skriver han at han ikke finner hvile. I et brev han etterlater seg, prøver han å sette ord på det man ikke snakker om i det religiøse kibbutz-samfunnet han er en del av: den personlige tvilen, ensomheten og desperasjonen i møtet med en stum Gud, en gal krig, og en verden som ikke gir mening. Against Your Will (2015) hedrer dette initiativet, og er en kritisk pamflett mot en kultur som heller vil benekte et selvmord enn å erkjenne det.
La meg bare presisere hva denne filmen ikke er, før jeg går videre. Den er ikke en kritikk av okkupasjonen av Palestina. Den er ikke særlig vellaget eller original. Den er til og med ganske enkel. Against Your Will er et veloverveid, entydig og sentimentalt uttrykk for skuffelse over et nedhysjet problem innad i et samfunn og en kultur.

Passordet for filmen er:

Abonnement halvår kr 450

)

Against your Will from Ny Tid on Vimeo.
Passord er “True”
Hellig liv. Kibbutz er navnet på kollektivsamfunn i Israel, opprinnelig grunnlagt av sionister som ønsket et samfunnssystem basert på jordbruk og kollektivistiske prinsipper. Disse idealene har med tiden blitt utvannet, men samfunnene består, og er blant annet populære turistmål. I Against Your Will møter vi en familie som lever i et religiøst kibbutz-samfunn i Bet-Sjean, nord i Israel. I denne familien har to sønner begått selvmord. De var soldater og forsøkte å tro, men endte med å skyte seg selv til døde.
Foreldrene tilgir dem, men det gjør ikke samfunnet som sådant: Her er selvmord en forbrytelse mot livet, og noe man helst skal skyve under teppet. Alternativt skal man fordømme handlingen, uten den minste tvil. Her lyder den udiskutable befalingen fra en høyere makt: «Livet er hellig.» Menneskene lystrer en unådig Gud før det henfaller til livets nåde.

Foreldrene blir av samfunnet gitt et oppdrag som likner det Gud ga …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)