Bestill høstutgaven her

Et samfunn bygget på kunstig intelligens

UTOPI ELLER FRAMTID: Er kunstig intelligens og automasjon en redning eller en trussel for samfunnet?

Det er mer enn 500 år siden sir Thomas Moore fant inspirasjon til boken Utopia mens han ruslet rundt i Antwerpen. I mai reiste jeg selv til fra Dubai til den belgiske byen for å holde et foredrag om kunstig intelligens (AI) og kunne ikke la være å trekke parallellen til Utopia-karakteren Raphael Hythloday, som på 1500-tallet underholder to engelskmenn med fortellinger om en bedre verden.

Dubai har fått verdens første minister for kunstig intelligens i tillegg til museer, akademier og stiftelser dedikert til framtidsstudier og har lagt ut på sin egen Hythloday-aktige reise. Mens europeiske land generelt er blitt mer engstelige for hvordan teknologiske framskritt kan true arbeidsplasser, har De forente arabiske emirater entusiastisk omfavnet det arbeidsbesparende potensialet som ligger i kunstig intelligens og automasjon.

Arabiske kulturer ser på arbeid som noe man gjør for å kunne leve; man lever ikke for å arbeide

Det er praktiske årsaker til dette. Det er en ubalanse mellom lokal og importert arbeidskraft i golfstatene, der lokal arbeidskraft utgjør 67 prosent i Saudi-Arabia, men kun 11 prosent i De forente arabiske emirater. Siden regionens ørkenlandskap ikke er bærekraftig for en videre befolkningsvekst, er muligheten for å erstatte menneskelig arbeidskraft med maskiner svært attraktiv.

Men det er også en dypere kulturell forskjell. I motsetning til Vest-Europa, der den industrielle revolusjon og «den protestantiske arbeidsmoralen» så sitt lys, ser arabiske kulturer på arbeid som noe man gjør for å kunne leve; man lever ikke for å arbeide.
. . .

Kjære leser. Du kan lese artikler fritt via en leserkonto basert på din epost. (Om du er abonnent allerede, logg deg inn.)

sami@nytid.com
Mahroum er direktør for strategi og forskning ved The Dubai Future Foundation og stipendiat ved The Lisbon Council. Han har skrevet boken Black Swan Start-Ups: Understanding the Rise of Successful Technology in Unlikely places.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

- Advertisement -spot_img

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte