Et rop for Syria

«Tilsvarende kan skje overalt i verden,» sier Evgenij Afineevskij, som med Cries from Syria gir et sterkt og lettfattelig bilde av krigsårene landet har vært igjennom.

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 12.10.2017
Cries from Syria

Evgenij Afineevskij ()

«Man må kjenne årsakene til en sykdom for å kunne behandle den,» sier den russiskfødte regissøren Evgenij Afineevskij når Ny Tid møter ham på Bergen Internasjonale Filmfestival. Medisin-metaforen viser til krigen i Syria, som han skildrer i den kinoaktuelle dokumentaren Cries from Syria. Her tegner Afineevskij et oversiktlig bilde av utviklingen i landet fra opptøyene under den arabiske våren i 2011 og frem til i dag, fortalt av syrere i opposisjon til Assads regime.

Gjenfortelling. «Jeg ønsket å fortelle en mer omfattende historie enn de fragmenterte innslagene man får gjennom nyhetene. Det er et stort hull i vestlige mediers dekning av krisen i Syria frem til 2015, da flyktningstrømmen traff Europa for alvor. Jordan og andre land i Midtøsten hadde jo opplevd dette allerede fra 2011–12, men ingen snakket om det,» sier han.

Afineevskij reiste derfor til Jordan, Libanon og Tyrkia, samt over grensen til Syria, for å forstå hva som foregikk.

«Jeg innså at jeg befant meg midt i de mørkeste øyeblikkene i Syrias historie. Jeg bestemte meg for å gjenfortelle det i filmen, for å forklare verden i detalj om grusomhetene og umenneskelighetene som utspilte og fremdeles utspiller seg der.»

Samtaler. Cries form Syria består av en rekke intervjuer med syriske motstandskjempere og andre øyenvitner, samt et svært omfattende videomateriale som gir nærgående dokumentasjon av voldsutøvelsen og ødeleggelsene som har funnet sted under Bashar al-Assad de siste seks årene. Tilnærmingen minner om Afineevskijs forrige dokumentar Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom, som skildret Euromaidan-opprørene i Ukraina, og som ble nominert til Oscar i fjor for beste dokumentar.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer