sadomasochistiske

Et pervertert kunstnerportrett?

Dokumentaren The Artist & The Pervert forteller ikke mye om Georg Friedrichs Haas’ mikrotonale samtidsmusikk, men desto mer om hans sadomasochistiske forhold til sin kone.

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 01.06.2018
The Artist & The Pervert

Beatrice Behn og René Gebhardt (Tyskland/USA/Østerrike)

Østerrikske Georg Friedrich Haas er en av verdens mest anerkjente nålevende samtidskomponister. Hans mikrotonale magnum opus In Vain (2000), som ble skrevet som en reaksjon på ytterliggående høyrekrefters fremgang i hjemlandet hans, er ansett som ett av det inneværende århundres første virkelige mesterverk.

I desember 2013 sendte Haas en melding til en kvinne på dating-nettstedet «OK Cupid», hvor han beskrev sitt ønske om å temme henne. Navnet hennes var Mollena Williams – en amerikansk skribent og såkalt «kink educator», som var åpen om sin submissive tilbøyelighet. De møttes og fant tonen, både på det seksuelle og andre områder. Snaut to år senere var de gift.

I det sadomasochistiske forholdet kom den nå over 60 år gamle Haas, som hadde tre mislykkede ekteskap bak seg, gradvis ut av skapet som seksuelt dominant. Artikkelen «A Composer and His Wife: Creativity Through Kink», som stod på trykk i New York Times i februar 2016, vakte en god del oppmerksomhet rundt ekteparet Williams-Haas.

Annerledes kunstnerportrett

Med dette utgangspunktet er det kanskje ikke så overraskende at The Artist & The Pervert er et kunstnerportrett litt utenom det ordinære. Dokumentarfilmen gir et innblikk i Haas’ meritter som komponist, men fokuserer først og fremst på kjærlighetsforholdet – det synes åpenbart at det er basert på nettopp kjærlighet – mellom Georg og Mollena og på hvor frigjørende det er for ham, både personlig og kunstnerisk.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer