Nyhetsbrev

Det kan like gjerne nevnes innledningsvis at tsjekkiske Václav Marhouls The Painted Bird neppe er en film for alle. Ikke fordi den er en nærmere tre timer lang spillefilm i svart-hvitt, selv om det sikkert vil avskrekke noen, men fordi innholdet så avgjort er streng kost.

Den første scenen viser hovedpersonen, en jødisk gutt (Petr Kotlár) som i store deler av fortellingen forblir både stum og navnløs, mens han jages av en gruppe andre barn. De tar ham igjen og tenner på det lille dyret han har forsøkt å redde unna dem. Dette er imidlertid bare starten på en lang rekke gruoppvekkende hendelser den unge gutten skal oppleve i løpet av filmen.

Bestialske episoder

Da han oppdager at hans eldre tante er død, setter gutten i forfjamselsen fyr på hytta de to bor i. Etter dette begir han seg alene til fots gjennom en rekke landsbyer og spredt befolkede områder i Øst-Europa.

The Painted Bird utspiller seg under andre verdenskrig, som folkene i filmen så vel som mentaliteten deres er sterkt preget av. Gutten er prisgitt menneskene han møter på ferden, men som oftest har disse mindre gode hensikter – og står for flere av de nevnte grusomhetene filmen skildrer.
. . .

Kjære leser. Du kan lese artikler fritt via en leserkonto basert på din epost. (Om du er abonnent allerede, logg deg inn.)

Abonnement kr 195 kvartal