Et liv i solidaritet


PROFETEN: Den polske historikeren, forfatteren og Solidaritet-mannen Karol Modzelewski ble avskrevet som en håpløs romantiker i sine protester mot velferdskutt og privatisering av industrien. Når vi ser utviklingen i det politiske meningsskiftet de seneste årene, virker advarslene hans profetiske.

En sjelden gang markerer et enkeltindivids bortgang slutten på en epoke. Karol Modzelewskis død var et slikt tilfelle. Historikeren og en av grunnleggerne av den polske fagforeningen Solidaritet døde 28. april på et sykehus i Warszawa. Dessverre etterlater han seg et land styrt av en populistisk regjering som kunne ha blitt forhindret dersom Modzelewskis advarsler var blitt fulgt.

Modzelewski var det filosofen Hannah Arendt ville ha kalt en aktør – både en «som gjør» og en «som lider» – i mange av de siste 80 årenes sentrale politiske bevegelser. Livets hans kunne ha fylt minst ett kapittel i hvilken som helst bok om europeisk historie.

Han ble født som Kirill Budniewicz i Moskva under Stalins utrenskningskampanje, som krevde både morfarens og farfarens liv. Den jødisk-russiske moren hans giftet seg senere med den polske kommunisten Zygmunt Modzelewski, som hun hadde kjempet med i andre verdenskrig mens vesle Kirill var i dekning sammen med andre barn. I 1945 ble han tatt med til Polen, hvor han fikk et nytt navn, et nytt alfabet og en ny kultur. Selv om han var en nykommer i landet, var han ikke et utskudd i en tid av massemigrasjon i Europa. Innen han fylte ni år, var han blitt polsk.

Bare ti år senere fikk han den første ekte smaken på politisk aktivisme under avstaliniseringsperioden. Utover å være karismatisk og svært intelligent mestret han talekunsten og fengslet p …


Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
- annonse -
irena@nytid.com
Gross er forfatter av blant annet Golden Harvest og arbeider nå med en biografi om Alexander Weissberg-Cybulski. © Project Syndicate 2019

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte