KAROL MODZELEWSKI. FOTO: ALBERT ZAWADA, AGENCJA GAZETA

Et liv i solidaritet

PROFETEN: Den polske historikeren, forfatteren og Solidaritet-mannen Karol Modzelewski ble avskrevet som en håpløs romantiker i sine protester mot velferdskutt og privatisering av industrien. Når vi ser utviklingen i det politiske meningsskiftet de seneste årene, virker advarslene hans profetiske.

Irena Grudzinska Gross
Gross er forfatter av blant annet Golden Harvest og arbeider nå med en biografi om Alexander Weissberg-Cybulski. © Project Syndicate 2019
Email: irena@nytid.com
Publisert: 30.07.2019

En sjelden gang markerer et enkeltindivids bortgang slutten på enepoke. Karol Modzelewskis død var et slikt tilfelle. Historikeren og en avgrunnleggerne av den polske fagforeningen Solidaritet døde 28. april på etsykehus i Warszawa. Dessverre etterlater han seg et land styrt av enpopulistisk regjering som kunne ha blitt forhindret dersom Modzelewskisadvarsler var blitt fulgt.

Modzelewskivar det filosofen Hannah Arendt ville ha kalt en aktør – både en «som gjør» ogen «som lider» – i mange av de siste 80 årenes sentrale politiske bevegelser.Livets hans kunne ha fylt minst ett kapittel i hvilken som helst bok omeuropeisk historie.

Han blefødt som Kirill Budniewicz i Moskva under Stalins utrenskningskampanje, somkrevde både morfarens og farfarens liv. Den jødisk-russiske moren hans giftetseg senere med den polske kommunisten Zygmunt Modzelewski, som hun haddekjempet med i andre verdenskrig mens vesle Kirill var i dekning sammen medandre barn. I 1945 ble han tatt med til Polen, hvor han fikk et nytt navn, etnytt alfabet og en ny kultur. Selv om han var en nykommer i landet, var hanikke et utskudd i en tid av massemigrasjon i Europa. Innen han fylte ni år, varhan blitt polsk.

Bare tiår senere fikk han den første ekte smaken på politisk aktivisme underavstaliniseringsperioden. Utover å være karismatisk og svært intelligentmestret han talekunsten og fengslet publikum på utallige politiske mønstringer.
… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)
Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.