Et kunstnerisk mesterstykke

Krig, tortur og kjærlighet danner bakteppet til sivilisasjonen og rasjonalitetens totale  sammenbrudd.

Patrik Ourednik. Opplesning i Praha
Paal Frisvold

Patrik Ourednik:
Europeana. Det tjuende århundrets historie i korte trekk.
Bokvennen Forlag, 2015

europeana_omslagEuropas historie er grusom. Det har vi lest og lært om på skolen. I Norge har vi opplevd fem år med tysk okkupasjon som bragte oss med i den andre verdenskrigs uvirkelige grusomheter. I min fars bokhylle tok bøker fra krigen opp den største delen av hyllemeterne. Grini, Milorg, Max Manus og Sønsteby er alle ikoner i våre liv, men også Quisling og Rinnan, som bidro til sår og smerte mange fortsatt lever med. De fleste av oss har en nær eller bekjent som kjempet, falt eller ble bare berørt av krigen. Én ting hadde alle fars bøker til felles: De tok krigen på rammeste alvor. Det gjør ikke Europeana: Det tjuende århundrets historie i korte trekk. For på kontinentet er ikke ’krigen’ den samme som vår. Krigen er den som er mest grusom, den som hadde høyest dødstall og rammet flest sivile, selv om den ikke hadde Hitlers ufattelige etniske hat til jøder og alle uten våre ariske aner: Den første verdenskrig.

Som om ikke det er nok: De fleste mennesker i Europa har ikke bare opplevd første og annen verdenskrig. De har levet med autoritære politiske systemer som kastet folk i fengsel, torturerte og drepte vilkårlig. Slik holdt brorparten av Europa det gående i godt over førti år etter slutten på andre verdenskrig. Til ganske nylig. Derfor har vel landene også resolutt, med bred politisk forankring, sørget for å komme med i vestlige demokratiske organisasjoner hvor respekt for frihet og menneskerettigheter er nedfelt i overnasjonalt juridisk bindende samarbeid.

Forførende originalt og med et ikke lite snev av bohemisk humor. Litt blasert, tas vi med til steder og situasjoner vi enten har glemt eller ignorert. Europeana, Det tjuende århundrets historie i korte trekk viser hvordan brutalitet og djevelskap over tid kan føre til en nærmest nonchalant belærende oppramsing av vulgære og brutale banaliteter. Her blandes jødeutryddelse, tortur og krigsbrutalitet med materialisme, TV, sex og religion. I et og samme åndedrag, over 128 sider, uten ett eneste kapittel, hviskes vår dømmekraft mellom rett og galt sakte, men sikkert, ut. Forførende originalt, men kanskje litt blasert, tas vi med til steder og situasjoner vi enten har glemt eller ignorert. For de som har sluttet å røke cannabis må dette være det nærmeste litteraturen kommer ruset tilstand. Selv hørte jeg Jan Erik Volds karakteristiske stemme sigende inn i hodet mitt  – mens jeg ble kjente meg igjen i til Milan Kunderas tsjekkiske etterkrigstid. Så bare len deg tilbake nå – tenk at du har tatt et dypt magetrekk, mens du lukker øynene og hører Jan Erik Vold hviske deg i øret: «Europeerne ønsket også å være politisk korrekte, men ikke så mye seksuelt korrekte, for det å forføre kvinner hadde en lang og rik tradisjon særlig i latinske land, mens de i Amerika var mer puritanske. Gjennomsnittsalderen i demokratiske land var høyere enn i de kommunistiske, fordi folk gikk oftere til legen og spiste ferske grønnsaker o.l., og i kommunistiske land røykte de mer, fordi de ikke helt forsto poenget med å leve sunt og oppnå høy levealder.»

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.