Et Kina i endring

Up the Mountain gir et gløtt inn i en idyllisk landsbyhverdag i Yunnan-provinsen, i et Kina som står ved en korsvei mellom gammelt og nytt.

Bianca-Olivia Nita
Nita er freelance journalist og kritiker for Ny Tid.
Email: olivianita@outlook.com
Publisert: 02.01.2019
Up the Mountain

Zhang Yang ( Kina)

Up the Mountain gir et gløtt inn i et Kina som trolig er nokså ukjent for de fleste. Majoriteten av filmene om Kina i dag fokuserer på billig arbeidskraft, brudd på menneskerettigheter samt landets voksende økonomiske makt og posisjon som verdens største vareprodusent. Dette er viktige temaer, men det ensrettede fokuset har gjort det vanskelig å se Kina fra andre vinkler. Zhang Yangs film bryter med denne ensidige vinklingen og minner oss på at alle land – også Kina – bærer i seg ulike og sammensatte fortellinger.

Up the Mountain er et portrett av et rolig landsbyliv i Yunnan-provinsen, et sted der kulturen er allestedsnærværende og livsrytmen følger naturens rytme. Ved å benytte flere kameraer og presise bilderammer er dette portrettet idyllisk uten at det idealiserer. Filmen setter fordømmelse og politikk til side for å fortelle en oppriktig historie om fellesskap og varme, en historie som fremkaller både inspirasjon og en reell følelse av at alt er mulig.

Hjertet i lokalsamfunnet

Kunstneren Shen Jianhua, som forlot Shanghai til fordel for et liv på toppen av fjellet, er navet i filmen, like faderlig og vis som han er gåtefull. Han lærer bort kunst til landsbyboerne og bygger sammen med sin gravide kone og tenåringsdatter et hjem som raskt blir hjertet i lokalsamfunnet, et sted der folk kommer og går, måltider tilberedes og nye kunstnere formes. Hvert fragment av dette livet summeres opp i malerier og tegninger; det skaper en følelse av en umiddelbar forbindelse mellom kunst, virkelighet og historiefortelling. Yangs kamera har en upåklagelig sans for timing når det fanger disse øyeblikkene. Hver scene er tatt opp fra flere vinkler, med en atmosfære som minner om fiksjonsfilm, samtidig som det skaper en følelse av ekte intimitet.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer