Et jihadistisk familieportrett

Talal Derkis nye dokumentarfilm gir et sjeldent innblikk i hvordan sønnene til al-Nusra-krigerne i Syrias Idlib-provins oppfostres til å bli den neste generasjonen jihadister.

Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 01.03.2018
HUMAN 2018: Of Fathers and Sons

Talal Derki (Tyskland/Syria/Libanon)

I sin forrige film – prisbelønte The Return to Homs – skildret den syriske filmskaperen opprørere fra Den frie syriske armé under kampene i beleirede Homs. I Of Fathers and Sons – som hadde premiere på den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam i november – har han kommet sjeldent tett på al-Qaidas al-Nusra-front i Idlib-provinsen nordvest i landet. Fokuset denne gang er barna som representerer hva Derki selv har omtalt som «den tapte generasjonen i Syria», ettersom de aldri har opplevd noe annet enn krig.

Forkledd som sympatisør. Premisset for dokumentaren er i seg selv svært farefullt for den ikke-religiøse filmskaperen. Av frykt for å bli kidnappet eller henrettet, utga Talal Derki seg for å være en krigsfotograf som sympatiserte med jihadistene og deres ideologi, og hevdet at han etter en religiøs oppvåkning ønsket å lære mer. Han fortalte ekstremistgruppen at han ville lage en film om livene deres, og da særlig barna og hvordan det er å vokse opp under disse omstendighetene.

Det siste utsagnet er i stor grad sannferdig. Gjennom mer enn to år følger Derki al-Nusra-krigeren Abu Osama og hans åtte barn – noen av dem mer fremtredende i filmen enn andre.

Faren ba til Gud om et barn født 11. september – det ble oppfylt seks år etter terrorangrepet mot USA.

I tillegg til Abu Osama selv, er filmens vesentligste karakterer hans to eldste sønner: 13-åringen Osama (oppkalt etter Osama Bin Laden ifølge faren) og den ett år yngre Ayman. Faren deres forteller for øvrig med stolthet at han ba til Gud om å få et barn på den for ham symbolsk viktige datoen 11. september – et ønske han fikk oppfylt seks år etter al-Qaidas terrorangrep mot USA. Denne sønnen fikk sitt navn etter den afghanske Taliban-lederen Mohammad Omar.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer