Et fortiet overforbruk


Siden 2011 har det blitt organisert årlige aksjoner mot militært overforbruk over hele verden. Likevel leser vi sjelden om dette i norske medier.

Email: sjur.cp@c2i.net
Publisert: 2015-04-15

Det er i forbindelse med at Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) årlig gir sin oversikt over verdens militærutgifter og våpen, at disse aksjonene organiseres. Den verdensomspennende aksjonsdagen mot militært overforbruk (GDAMS), som i år ble avholdt den 13. april her hjemme, har blitt markert siden 2011 og er initiert av Det internasjonale fredsbyrå, også kjent som International Peace Bureaus (IPB). Aksjonsdagen inngår i organisasjonens hovedprogram Disarmament for Development, som har til formål å frigjøre midler fra militært forbruk til fordel for økte investeringer for en bærekraftig utvikling. I USA legges dagen opp til å sammenfalle med amerikanernes såkalte Tax Day – dagen da de betaler sine skatter og diskuterer hva skattepengene skal og bør brukes til. Skattepengene bidrar til krig og konflikt. Det er derfor et økt krav om at man skal kunne omdirigere en del av personbeskatningen til fredeligere formål etter eget …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal