Et forsøk på å løfte Storbritannia opp av brexit-skyttergravene

BREXIT: Exodus, reckoning, sacrifice byr på et velkomment og underholdende forsøk på å bygge bro og «gjenforene» et Storbritannia som er splittet over brexit.

Skribent for NY TID på Europa-spørsmål.
Exodus, reckoning, sacrifice - Three meanings of Brexit
Forfatter: Kalypso Nicolaidis
Forlag: Unbound, Storbritannia

BREXIT: Exodus, reckoning, sacrifice byr på et velkomment og underholdende forsøk på å bygge bro og «gjenforene» et Storbritannia som er splittet over brexit.

Brexit er i ferd med å forgifte Storbritannia og Nord-Irland. Mens vi i Norge la EU-striden bak oss etter folkeavstemningen for nøyaktig 25 år siden, tar britenes EU-feide tilsynelatende aldri slutt. Fra statsminister David Cameron annonserte folkeavstemningen i januar 2016 og til i dag – snart fire år senere – fortsetter brexit-konflikten å tilspisse seg.

Boris Johnsons forslag til en brexit-avtale ble avvist av det britiske parlamentet i oktober. EU har derfor gitt Storbritannia en brexit-utsettelse til 31. januar 2020.

Britene sørger for at EUsamarbeidet får et nødvendig skudd for baugen og dermed sjansen
til å rette opp kursen.

I dokumentarfilmen Brexit som handlet om oppløpet fram til den skjebnesvangre folkeavstemningen In or Out 23. juni 2016, ble dette av HBO Nordic omtalt som «en usivilisert krig». En «kald borgerkrig», sa andre.

Siden har det bare blitt verre, noe den sensasjonelt brutale og dramatiske seansen i Underhuset i september viste – da statsminister Boris Johnson nådde et retorisk bunnivå ved å kalle opposisjonslederen Jeremy Corbyn en «klorvasket kylling» til latter og applaus. Denne formen for sandkasseretorikk spres som ild i tørt gress på øysamfunnet – godt hjulpet av sosiale medier – og bidrar til å forsterke splittelsen i det britiske sa …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal