Et forsøk på å løfte Storbritannia opp av brexit-skyttergravene


BREXIT: Exodus, reckoning, sacrifice byr på et velkomment og underholdende forsøk på å bygge bro og «gjenforene» et Storbritannia som er splittet over brexit.

Skribent for NY TID på Europa-spørsmål.
Email: Pfrisvold@gmail.com
Publisert: 2019-12-01
        Exodus, reckoning, sacrifice - Three meanings of Brexit
Forfatter: Kalypso Nicolaidis
Unbound, Storbritannia

Brexit er i ferd med å forgifte Storbritannia og Nord-Irland. Mens vi i Norge la EU-striden bak oss etter folkeavstemningen for nøyaktig 25 år siden, tar britenes EU-feide tilsynelatende aldri slutt. Fra statsminister David Cameron annonserte folkeavstemningen i januar 2016 og til i dag – snart fire år senere – fortsetter brexit-konflikten å tilspisse seg.

Boris Johnsons forslag til en brexit-avtale ble avvist av det britiske parlamentet i oktober. EU har derfor gitt Storbritannia en brexit-utsettelse til 31. januar 2020.

Britene sørger for at EUsamarbeidet får et nødvendig skudd for baugen og dermed sjansen
til å rette opp kursen.

I dokumentarfilmen Brexit som handlet om oppløpet fram til den skjebnesvangre folkeavstemningen In or Out 23. juni 2016, ble dette av HBO Nordic omtalt som «en usivilisert krig». En «kald borgerkrig», sa andre.

Siden har det bare blitt verre, noe den sensasjonelt brutale og dramatiske seansen i Underhuset i september viste – da statsminister Boris Johnson nådde et retorisk bunnivå ved å kalle opposisjonslederen Jeremy Corbyn en «klorvasket kylling» til latter og applaus. Denne formen for sandkasseretorikk spres som ild i tørt gress på øysamfunnet – godt hjulpet av sosiale medier – og bidrar til å forsterke splittelsen i det britiske samfunnet ved både å gjøre såret dypere og å helle i enda mer salt.

Opp fra skyttergravene

Nå tyder mye på at britisk akademia endelig begynner å våkne. For mens Johnson vil ta tilbake kontrollen, vil britiske akademikere nå ha tilbake sivilisasjonen – eller rettere sagt den skarpe, ironiske, drepende, men dog siviliserte dialogen i det offentlige rom.

Abonnement kr 195/kvartal

På alle rangeringer av verdens beste læresteder topper de britiske universitetene listene anført av Oxford og Cambridge, mye takket være mulighetene til å tiltrekke seg de beste hodene grunnet EU-samarbeidets «frie flyt» av personer.

Den gresk-franske professoren Kalypso Nicolaidis ved Oxford-universitetet gjør et interessant forsøk på å skifte paradigme: løfte folket – i det minste eliten – opp fra skyttergravene og innta et annet blikk …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


       

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)