Et folk av spekulanter


BOLIGPOLITIKK: Debattbok lanserer kontroversielle forslag om skattepolitikk, arveavgift, bygging i kolonihagene og i markagrensen for å utjevne økonomiske og sosiale forskjeller.

Kroglund er kritiker og skribent.
Email: andrewkroglund@gmail.com
Publisert: 8. oktober 2020
       
Det norske hjem. Fra velferdsgode til spekulasjonsobjekt
Forfatter: Hannah Gitmark
Forlag: Res Publica, Norge

Jeg betalte 365 000 kroner for min første OBOS-leilighet i 1988: 56 kvadratmeter på Rodeløkka i Oslo. 10 år og en skilsmisse senere solgte jeg leiligheten for 975 000, holdt meg trofast til OBOS, men denne gang på Oslo vest, til 1,8 millioner kroner. I dag er leiligheten taksert til 7 millioner. En periode var lånerenten på 17 prosent, nå er jeg nede i 1,85 prosent. Jeg er ingen spekulant, men håper for egen del av bunnen ikke går ut av markedet. Jeg har tross alt gjeld på om lag 4 millioner. Kanskje det er banken som egentlig eier boligen min? Ikke så ulikt mange andre.

I Norge er det bred politisk enighet om at å eie egen bolig er bra for folk og land. Men nå er både …

Kjære leser. Du må nok være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere enn én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn.