Et elektromagnetisk monster


Hva om du kunne koble hjernen din til en mobil harddisk og kjøre den på datamaskinen. Ville datamaskinen i så fall kunne tenke og føle som en sapiens? Ville datamaskinen være deg? 

Email: ors@olerobertsunde.com
Publisert: 2016-10-13

 

9788280877369I Yuval Noah Hararis bok om menneskehetens historie, Sapiens, heter det siste og 20. kapittelet «Homo sapiens’ endelikt». Kapittelet er en pandang til Huxleys Brave New World og Spielbergs Jurassic Park – og det som i skrivende stund pågår i mange amerikanske laboratorier, er nok til å gi oss bakoversveis, all den stund den bioteknologiske revolusjonen ikke bare setter «et øre av storfebruskceller på ryggen til en mus», men også, som en forsker på Havard University foreslår: «Nå som neandertalgenomprosjektet er fullført, kan vi implantere rekonstruert neandertaler-DNA i en sapiens-eggcelle og dermed produsere det første neandertalerbarnet på 30 000 år […] Flere kvinner har allerede tilbudt seg å være surrogatmor for neandertalerbarnet.»

Men det er mer, mye mer, som det så lenge har stått i bøkene til science fiction-forfatterne. Vi har hørt om denne underlige skapningen kyborgen, som er en krysning av organiske og uorganiske materialer som mennesker med bioniske tillegg; det som begynte med briller, gebiss, pacemakere, kunstige hender og føtter etter å ha tråkket på miner eller blitt skadd i trafikkulykker, med andre ord proteser, men nå skriver Harari om noe helt annet og svært sofistikert: «Den siste generasjonen av høreapparater blir av og til kalt ‘bioniske ører’. Innretningen består av et implantat som absorberer lyd gjennom en mikrofon som er plassert i det ytre øret. Implantatet filtrerer lyder, identifiserer menneskestemmer og overfører dem til elektriske signaler som sendes rett til hørselnerven og videre til hjernen.»

Bioniske armer. Nå er det ikke bare Huxley eller Spielbergs uhyggelige verden vi ser omrisset av, men også Camerons Avatar-univers – det er kroppens fullstendige utskifting. Om ikke så lenge er det hodet som blir byttet ut, hvem er vi da, uten hodet, eller med en annens hjerne, ikke forbyttet bare, men omdannet nevrologisk til en annen hjernestamme? Og alt det som er inne i hodet følger med – hvem er vi da? Noe nytt i forlengelsen av homo sapiens’ virkningshistorie, eller det vi kaller for sjelen, om ikke laborantene er så kyniske at de ikke bryr seg om det sjelelige, bare om det organiske og det uorganiske; altså om det bioniske fungerer, og med det neandertaliske …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal