leonard Cohen
Leonard Cohen. AFP PHOTO/JOEL SAGET/NTB Scanpix

Et dypt rørende farvel


EN SISTE HILSEN: Nick Broomfields dokumentar om Marianne Ihlen og Leonard Cohen er en bevegende fortelling om et helt spesielt kjærlighetsforhold.

Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.
Email: alekshuser@gmail.com
Publisert: 2019-04-21
Marianne & Leonard: Words of Love

Nick Broomfield (USA Mange i Norge)

Mange i Norge har hørt om forholdet mellom Leonard Cohen og norske Marianne Ihlen, som var inspirasjonskilden for «So Long, Marianne» og andre av hans kjente sanger. Forholdet fikk også en del oppmerksomhet i internasjonal presse i 2016, da den kanadiske artisten – som også selv var ved slutten av livet – skrev en kjærlig siste hilsen til den døende Ihlen. Hun gikk bort to dager etter hun mottok brevet. Tre måneder senere døde Cohen.

Dette brevet er gitt en sentral plass i den erfarne britiske dokumentarfilmskaperen Nick Broomfields ferske film om Ihlen og Cohen, med tittel Marianne & Leonard: Words of Love. I slutten av januar hadde dokumentaren premiere på Sundance International Filmfestival i USA, og deretter var den åpningsfilm på dokumentarfilmfestivalen i Thessaloniki i begynnelsen av mars. Det var på sistnevnte festival Ny Tid så filmen – som har blitt en fascinerende og bevegende fortelling om to mennesker som åpenbart berørte hverandre dypt.

Marianne & Leonard: Words of Love Regissør Nick Broomfield

Kontroversielle portretter

Broomfields forrige film Whitney: Can I Be Me fra 2017 handlet om artisten Whitney Houstons liv og tragiske død. Tidligere har han laget Kurt & Courtney (1998) og Biggie & Tupac (2002) om henholdsvis Kurt Cobains forhold til Courtney Love og de to rapperne The Notorious B.I.G. (også kalt Biggie Smalls) og Tupac Shakur, som begge ble skutt og drept. Med andre ord er han ikke ukjent med dokumentarer om avdøde musikere.

Under premieren på Sundance-festivalen beskrev regissøren Marianne & Leonard: Words of Love som den første kjærlighetshistorien fra hans hånd. Broomfields øvrige filmer om musikere har gjerne gravd i konfliktfylte sider ved deres liv (og død), og til dels vært kontroversielle. For eksempel rettet han i Kurt & Courtney sterke anklager mot Courtney Love, og diskuterte hvorvidt hennes ektemanns dødsfall virkelig var et …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)