Et dukkeliv 

Kunne du vurdert å etablere et langvarig kjærlighetsforhold til en silikondukke? I Melody Gilberts tankevekkende dokumentar utforskes forholdet mellom mennesker og dukker, og som tilskuer trekkes du langsomt inn i en øvelse i menneskelig empati og medfølelse.

Bianca-Olivia Nita
Nita er freelance journalist og kritiker for Ny Tid.
Email: olivianita@outlook.com
Publisert: 03.09.2018
Silicone Soul

Melody Gilbert (USA)

Alle lengter etter intimitet, kjærlighet og samvær. Forsøket på å realisere disse idealene kan bli til en livslang søken, og om du skulle lykkes, kan det være likeså vanskelig å få det til å vare. Men hva skjer dersom du ikke skulle lykkes – i alle fall ikke på den tradisjonelle måten? Hva om lengslene dine rettes mot noe så merkverdig at omgivelsene har vanskelig for å akseptere dem? 

I sin siste film Silicone Soul utforsker Melody Gilbert livene og erfaringene til mennesker som finner kjærlighet, trøst og selskap i menneskeliknende silikondukker. Og istedenfor å kalle disse menneskene sprø og forskrudde, klarer regissøren å skildre dem uten å virke fordømmende. Resultatet er et glimt inn i en verden der ensomhet står i sentrum, og det grunnleggende menneskelige behovet for tilknytning og kjærlighet.  

Innlevelse

Silicone Soul er en blanding av intervjuer, dagligdagse scener og animerte sekvenser hvor det underliggende spørsmålet hele tiden er: Hvordan kan en dukke gi mening til et menneskes liv? 

Dette er noe hovedpersonenes nærmeste knapt har tid (eller mot) til å undersøke. Som en søken etter svar blir Gilberts film derfor både dyptgående og kompleks, og gjør Silicone Soul til en øvelse i menneskelig innlevelsesevne. 

Filmen berører temaet teknologi og spørsmålet om menneskeliknende roboter kan bli livsledsagere. 


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer