Et begrenset demokrati?


Dokumentaren om politiets behandling av studentdemonstrasjonene i London tegner et skremmende bilde av både brutalitet og bruk av rettssystemet for å begrense ytringsfriheten. «Utviklingen er bekymringsverdig,» mener regissøren.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2015-12-16

Kettling of the Voices
Klipper, fotograf, produsent og regissør: Chester Yang

I de siste to månedene av 2010 tok studenter i Storbritannia til gatene for å protestere mot den konservative/liberaldemokratiske regjeringens ønske om å kutte i støtte til høyere utdanning og innføre en dramatisk økning av studieavgiften. Under protestene benyttet politiet i London seg av såkalt kettling – en teknikk for å kontrollere store folkemengder som går ut på at politiet tvinger demonstrantene sammen på et avgrenset område. Her holdes de gjerne i mange timer, uten tilgang til mat, drikke eller toaletter. Og som nevnt var dette på slutten av året, da temperaturen gjerne er på minussiden av gradestokken.
Den britiske dokumentarfilmen Kettling of the Voices – som hadde verdenspremiere på Bergen internasjonale filmfestival i september – følger noen av studentene som opplevde dette, og dokumenterer de overraskende mange negative konsekvenser deltakelsen i protestene fikk for dem.

Sjokkert over brutalitet. Filmens regissør Chester Yang er opprinnelig fra Sierra Leone, hvor vold mot opponenter ikke er uvanlig. Men etter at han flyktet fra det brutale diktaturet til Storbritannia, ble han sjokkert over at myndighetene også i dette angivelig demokratiske samfunnet utøvde brutal makt mot demonstranter. Dette bevitnet han først i en demonstrasjon i London mot invasjonen i Irak i 2003. Yang har nemlig filmet ulike protester i en årrekke.
«Min forrige film War Matters handlet om antikrigsbevegelsen i London, som ble bekjempet på en liknende måte,» sier Yang til Ny Tid. «Da jeg så at studentene som demonstrerte den 9. desember 2010 ble behandlet enda verre, ble jeg opptatt av å følge og filme denne bevegelsen. Og det jeg så, var veldig annerledes enn det man ble fortalt gjennom media. De hadde ingen rettigheter, sier han om de til dels svært unge aktivistene som utøvde sin demokratiske rett til å protestere mot en politisk avgjørelse de var uenige i.
«Dagen etter var det ingenting i media om brutaliteten og urettferdigheten mot studentene som fant sted her. Isteden stod det kun om en episode hvor Prins Charles og Camilla havnet i konfrontasjon med noen demonstranter,» forteller regissøren på telefon fra London.

Kriminalisering. I filmen fokuserer Yang ikke bare på den åpenbare brutaliteten som utøves i den såkalte kettlingen, som i seg selv syntes å fremprovosere …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal