Ernas kjole fremfor Norges moralske forfall


Hvorfor lar Norge alle etiske og moralske normer konsekvent fare for å lystre USA? Norske soldater og bomber har trolig drept flere tusen liv i krigene Bush og Obama har bedt oss delta i. 

Da statsminister Erna Solberg nylig var invitert på middag i Det hvite hus, kunne den norske utgaven av NATO-posten, VG, fortelle at Obama «skrøt høylytt» av Solbergs påkledning: «Wow, for en nydelig kjole,» sa USAs president. VG oppsummerte middagen slik: «Erna Solberg og Barack Obama snakket om hverandres barn … og fant hverandre i rå humor etter festmiddagen.»  «Vi føler vi kjenner dem nå,» sa Erna. Ektemannen Sindre kunne avsløre at presidenthustru Michelle «er et fantastisk flott menneske».

Denne journalistiske vinklingen av møtet med USAs presidentpar er knapt et av VGs største øyeblikk. Men den gode stemningen som skildres, står historisk godt til det som utspant seg da Høyres tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold iført bunad i 2005 kastet seg om halsen på sjefstorturist og forsvarsminister Donald Rumsfeld da han kom til Stavanger. Hun omtalte ham som «det mest intelligente mennesket jeg har møtt».

Norges politiske forhold til USA burde være et eget studium på våre universiteter. Hovedproblemstillingen burde i så fall være hvorfor det skal gjelde helt andre etiske og moralske normer i forholdet til USA enn til praktisk talt alle andre land i verden. Da jeg var NRKs korrespondent i Latin-Amerika, rapporterte jeg mye og ofte fra land som populært ble karakterisert som bananrepublikker. Det var snakk om diktaturstater der makten gikk i arv og alltid til næringslivets venner. Menneskerettigheter og demokrati var mindre viktig. Bananrepublikkene hadde også det til felles at de alltid tjente USAs interesser – både …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte