Er vi et lett bytte for dataselskaper?


Skaper datateknologien en ny form for totalitarisme? Joshua Cohens ambisiøse roman gir noen forsøksvise svar. 

Email: bbjornoy@gmail.com
Publisert: 2016-03-17

Joshua Cohen:
Book of Numbers
Harvill Secker, 2015

Book of Numbers er, som Ny Tids lesere sikkert er klar over, også tittelen på fjerde mosebok og den fjerde av Toraens fem bøker. I denne boken leder Moses sitt folk gjennom Sinai-ørkenen, og vi følger dem gjennom 40 år med prøvelser. Bokens moral, som religiøse tekster uomtvistelig har, er at trofasthet og tillit lønner seg. Hvordan kan vi tolke dette i Joshua Cohens Book of Numbers, hvor de 40 årene er blitt til dataæraen og Gud er byttet ut med en halvschizofren new age-karakter?

Tallenes språk. Denne karakteren er skaperen av det fiktive multinasjonale og mektige dataselskapet Tetration (tenk deg at Facebook, Google og Apple var ett og samme selskap. Tetrations historie er for øvrig svært inspirert av Googles). Han vil få nedtegnet sine memoarer før det er for sent, og får sin navnebror, den mislykkede forfatteren Joshua Cohen, til å utføre oppdraget. Mogulbillionæren, som stort sett bare omtales som «Principal», beskrives fra ung alder av som en eksentrisk kontrollfrik med et ustabilt begrep om sin egen identitet. Han skriver lister over alt fra urinering til tv-vaner, og spiller ulike roller ovenfor sine medstudenter – for eksempel en pensjonert skateboarder med kneskade, eller en tv-reklamefigur. Skyggeforfatter-Cohen beskriver Mogul-Cohen som en som «hadn’t yet resigned himself to not having an identity» og dermed «would assimilate the identities of others». Fra et psykologisk synspunkt blir Principals oppførsel en kompensasjon for indre uro, og familiehistorien hans understøtter denne teorien. Han vil kvitte seg med alt rot og enhver form for ambivalens, og han lykkes i urovekkende stor grad.

Kaosreaksjon. For oss som er flasket opp med radikal språkkritikk og simulacra-teorier, mens internett har blitt en voksende interaktiv palimpsest, er det naturlig å lengte etter mer renhet og klarhet i tilværelsen. En annen 2015-bok, Jonathan Franzens Purity, tar også opp denne tematikken, men Joshua Cohens bok gjør det på en mer intelligent måte. Det er riktignok en utfordring å navigere i landskapet av referanser og språklige krumspring, men denne romanen setter i gang noen viktige refleksjoner. Har reaksjonen på det postmoderne kaoset gjort oss til et lett bytte for dataselskaper med totalitære trekk? Blir vi ukritisk ledet inn i de algoritmiske fristelser? Principal sier på et tidspunkt at «tech …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)