Er tredje verdenskrig allerede i gang?

Faren er ikke Trump, men Hillary Clinton, som representerer et totalitært system med et liberalt ansikt. Nå er mini-atombomber det neste.

Ny TIds faste tegner: © ViKtor KHOURY
John Pilger
Pilger er prisvinnende journalist og forfatter med en rekke æresdoktorater fra universiteter verden over.

Jeg har gjort filmopptak på Marshalløyene midt i Stillehavet. Når jeg forteller folk hvor jeg har vært, spør de: «Hvor er det?» Hvis jeg gir dem et hint ved å si «Bikini», svarer de: «Du mener badetøy?»

Få ser ut til å være klar over at bikinien fikk navnet sitt som en hyllest til atomeksplosjonene som ødela Bikiniatollen, som tilhører Marshalløyene. 66 atomenheter ble sluppet av USA over Marshalløyene mellom 1946 og 1958. Det tilsvarer 1,6 hiroshimabomber hver dag i 12 år.

Bikiniatollen er et stillferdig sted i dag, mutert og forurenset. Palmetrærne vokser i en merkelig linjeformasjon. Ingenting beveger seg. Det er ingen fugler der. Gravstenene på den gamle kirkegården er levende av radioaktivitet. Skoene mine slo ut som «utrygge» på en geigerteller.

Jeg sto på stranden og så det smaragdgrønne av Stillehavet tære vekk til et enormt, svart hull. Det var krateret hydrogenbomben «Bravo» etterlot seg. Denne eksplosjonen forgiftet menneskene og omgivelsene i en omkrets på flere hundre kilometer, muligens for alltid.

På tilbakereisen mellomlandet jeg ved Honolulu-flyplassen og la merke til et amerikansk blad som het Women’s Health. På forsiden sto en smilende kvinne i bikini, og overskriften sa «Du kan også få en bikinikropp». Noen dager tidligere hadde jeg intervjuet kvinner som hadde helt andre former for «bikinikropper»: Alle hadde fått skjoldbruskkjertelkreft eller andre livstruende krefttyper.

Til forskjell fra den smilende kvinnen i bladet var alle disse kvinnene fattige. De var ofre for en grisk supermakt som i dag er farligere enn noensinne.

Jeg bruker denne opplevelsen som en advarsel, og for å sette en stopper for en avledningsmanøver som har slukt mange av oss. Edward Bernays, grunnleggeren av moderne propaganda, beskrev dette fenomenet som «en bevisst og intelligent manipulering av vaner og meninger» i demokratiske samfunn. Han kalte det en «usynlig regjering».

Hvor mange mennesker er klar over at en verdenskrig er påbegynt? Foreløpig er det en krig av propaganda, løgner og distraksjoner, men dette kan endre seg brått med den første feilaktige kommandoen, den første raketten.

I 2009 sto USAs president Obama foran en beundrende mengde i sentrum av Praha, i hjertet av Europa. Han lovte å gjøre «verden fri for atomvåpen». Folk jublet, noen gråt. En bølge av banaliteter i alle medier fulgte. Obama ble deretter tildelt Nobels fredspris.

Alt var falskt. Han løy.

Obama-administrasjonen har laget flere atomvåpen, flere atomstridshoder, flere atomleveringssystemer og flere atomfabrikker. Utgiftene til atomstridshoder steg mer under Obama enn hos noen annen amerikansk president. Utgiftene for de siste 30 årene er på over én billion dollar.

En miniatombombe er under planlegging. Den er kjent som B61 Model 12. Verden har aldri sett noe som likner. General James Cartwright, tidligere visestyreformann for Den militære sjefsnemd – altså et råd bestående av USAs øverste militære embedsmenn – uttalte at «å lage atombombene mindre gjør det mer sannsynlig at de tas i bruk».

Det siste halvannet året har vi sett den største oppbyggingen av militære styrker siden andre verdenskrig. Denne operasjonen foregår i regi av USA, og finner sted langs Russlands vestlige grenser. Utenlandske soldater har ikke utgjort en så demonstrativ trussel for Russland siden Hitler invaderte Sovjetunionen. Ukraina – som en gang var en del av Sovjetunionen – har blitt til en CIA-temapark. Etter å ha orkestrert et kupp i Kiev kontrollerer Washington et regime som er nabo med og fiendtlige til Russland – et regime som er råttent av nazister, bokstavelig talt. Høytstående parlamentariske skikkelser i Ukraina er politiske etterkommere av notoriske fascister fra Organisasjonen av ukrainske nasjonalister og Den ukrainske opprørshæren. De priser Hitler åpenlyst og ønsker forfølgelse og utvisning av den russisktalende minoriteten.

Dette er sjelden nyheter i Vesten, og hvis det først når mediene, vris det på for å undertrykke sannheten.

I Latvia, Litauen og Estland – naboland til Russland – utplasserer USA tropper, stridsvogner og tunge våpen. Denne ekstreme provokasjonen av verdens nest største atommakt møtes med stillhet i Vesten.

Det som gjør utsikten til atomkrig enda farligere, er at det foregår en parallellkampanje mot Kina.

Det går sjelden en dag uten at Kina får status som «trussel». Ifølge admiral Harry Harris, som er amerikansk kommandør i Stillehavet, bygger Kina nå en «kinesisk mur av sand i Sørkinahavet».

Det han mener er at Kina bygger flystriper på Spratlyøyene, som er gjenstand for en konflikt med Filippinene – en konflikt som ikke hadde noen prioritet inntil Washington presset og bestakk regjeringen i Manila, og Pentagon lanserte en propagandakampanje kalt «Freedom of navigation».

Hva betyr egentlig dette? Det betyr frihet for amerikanske krigsskip til å patruljere og dominere Kinas kystfarvann. Vi kan jo prøve å forestille oss den amerikanske reaksjonen hvis kinesiske krigsskip hadde gjort det samme utenfor kysten av California.

I en film jeg lagde, The War You Don’t See, intervjuet jeg anerkjente journalister i USA og Storbritannia – reportere som Dan Rather fra det amerikanske kringskastingsselskapet CBS, Rageh Omar fra britiske BBC og David Rose fra avisen The Observer.

Alle sa at dersom journalister og kringkastere hadde gjort jobben sin – og dermed stilt spørsmål ved propagandaen rundt Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen fremfor å gjengi og forsterke løgnene til George W. Bush og Tony Blair – ville kanskje ikke invasjonen av Irak i 2003 ha funnet sted. Da hadde hundretusener av menn, kvinner og barn fremdeles vært i live i dag.

Propagandaen som ligger til grunn for en krig mot Russland eller Kina, er i prinsippet lik propagandaen som lå til grunn for krigen i Irak. Ut i fra hva jeg vet, er det ingen journalister i de vestlige mainstreammediene som spør hvorfor Kina lager flystriper i Sørkinahavet.

Svaret på dette burde uansett være åpenbart. USA omringer Kina med et nettverk av baser, med ballistiske raketter, stridsgrupper og atomvæpnede bombefly.

Denne livsfarlige buen strekker seg fra Australia til øyene i Stillehavet – Marianaøyene, Marshalløyene og Guam – til Filippinene, Thailand, Okinawa, Korea og gjennom Eurasia til Afghanistan og India. Amerika har hengt en løkke rundt Kina. Dette når ikke nyhetene.

Medienes neddyssing er medienes krigføring.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.