Ny TIds faste tegner: © ViKtor KHOURY

Er tredje verdenskrig allerede i gang?

Faren er ikke Trump, men Hillary Clinton, som representerer et totalitært system med et liberalt ansikt. Nå er mini-atombomber det neste.

Pilger er prisvinnende journalist og forfatter med en rekke æresdoktorater fra universiteter verden over.
Email: pilger@nytid.no
Publisert: 12.05.2016

Jeg har gjort filmopptak på Marshalløyene midt i Stillehavet. Når jeg forteller folk hvor jeg har vært, spør de: «Hvor er det?» Hvis jeg gir dem et hint ved å si «Bikini», svarer de: «Du mener badetøy?»

Få ser ut til å være klar over at bikinien fikk navnet sitt som en hyllest til atomeksplosjonene som ødela Bikiniatollen, som tilhører Marshalløyene. 66 atomenheter ble sluppet av USA over Marshalløyene mellom 1946 og 1958. Det tilsvarer 1,6 hiroshimabomber hver dag i 12 år.

Bikiniatollen er et stillferdig sted i dag, mutert og forurenset. Palmetrærne vokser i en merkelig linjeformasjon. Ingenting beveger seg. Det er ingen fugler der. Gravstenene på den gamle kirkegården er levende av radioaktivitet. Skoene mine slo ut som «utrygge» på en geigerteller.

Jeg sto på stranden og så det smaragdgrønne av Stillehavet tære vekk til et enormt, svart hull. Det var krateret hydrogenbomben «Bravo» etterlot seg. Denne eksplosjonen forgiftet menneskene og omgivelsene i en omkrets på flere hundre kilometer, muligens for alltid.

På tilbakereisen mellomlandet jeg ved Honolulu-flyplassen og la merke til et amerikansk blad som het Women’s Health. På forsiden sto en smilende kvinne i bikini, og overskriften sa «Du kan også få en bikinikropp». Noen dager tidligere hadde jeg intervjuet kvinner som hadde helt andre former for «bikinikropper»: Alle hadde fått skjoldbruskkjertelkreft eller andre livstruende krefttyper.

Abonnement halvår kr 450

Til forskjell fra den smilende kvinnen i bladet var alle disse kvinnene fattige. De var ofre for en grisk supermakt som i dag er farligere enn noensinne.

Jeg bruker denne opplevelsen som en advarsel, og for å sette en stopper for en avledningsmanøver som har slukt mange av oss. Edward Bernays, grunnleggeren av moderne propaganda, beskrev dette fenomenet som «en bevisst og intelligent manipulering av vaner og meninger» i demokratiske samfunn. Han kalte det en «usynlig regjering».

Hvor mange mennesker er klar over at en verdenskrig er påbegynt? Foreløpig er det en krig av propaganda, løgner og distraksjoner, men dette kan endre seg brått med den første feilaktige kommandoen, den første raketten.

I 2009 sto USAs president Obama foran en beundrende mengde i sentrum av Praha, i hjertet av Europa. Han lovte å gjøre «verden fri for atomvåpen». Folk jublet, noen gråt. En bølge av banaliteter i alle medier fulgte. Obama ble deretter tildelt Nobels fredspris.

Alt var falskt. Han …

Kjære leser. Du har lest over 6 artikler denne måneden. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.