Bestill høstutgaven her

Er Spania en terrorstat?

Marc Molas Carol
Spansk redaktør for Modern Times Review. Bosatt i Barcelona.
SPANIA: Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.

Ingen i Spania er spesielt overrasket over bråket rundt frigitte CIA-dokumenter som utvetydig impliserer at tidligere statsminister (1982–1996) Felipe González var en viktig brikke i etableringen av den spanske terrororganisasjonen GAL.

Grupos Antiterroristas de Liberación (GAL) ble finansiert av høytstående embetsmenn i det spanske innenriksdepartementet i perioden 1983–1987 mens González var statsminister, og skal ha utført 27 mord, kidnappinger, tortur og økonomisk kriminalitet. I tillegg skal gruppen ha tatt 10 sivile liv i bombeangrep mot den væpnede baskiske separatistgruppen ETA. I årene som fulgte, blokkerte eller sinket alle regjeringer (uavhengig av partitilhørighet) enhver etterforskning, og ga amnesti til den som uheldigvis ble stilt for retten på grunn av GAL-aktiviteter.

I dag er det bare partier som er for uavhengighet, som vil etterforske Felipe González, som fortsatt er ustraffet takket være de samme frontene som blokkerte korrupsjonsetterforskningen mot landets forrige konge, Juan Carlos I.

Amnesti-loven fra 1977

Slutten på Francisco Franco#s diktatur og en gryende overgang til demokrati var en turbulent tid, med flere grupper på ytre høyre som utførte opprørsaksjoner og terrorisme mot staten, en hær som ønsket å vende tilbake til militærregimet, og en sivilgarde som var vant til å bruke tortur uten å bli straffet for det, og deres konfrontasjoner med forskjellige terrororganisasjoner av nasjonalistisk, kommunistisk eller republikansk støpning.

Er Spania for den katolske kirke hva Saudi-Arabiaer for radikal islam?

Amnesti-loven fra 1977 sørget for at ingen ble stilt for retten for handlinger begått under Francos regime, og dermed sikret man kontinuiteten innen rettsvesenet og den politiske . . .

Kjære leser. Opprett/åpne din frie leserkonto med din epost over for å lese videre.
(Har du abonnement, logg inn her.)

- egenannonse -

Siste kommentarer:

Siste artikler