Er neshornets skjebne uungåelig?

I det sørlige Afrika finner en spesielt nedrig og absurd krig sted – nedrig i sin bestialitet, absurd fordi den baserer seg på gammel overtro.

Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.
Email: ranveig.eckhoff@posteo.net
Publisert: 2018-12-03

Krigen kjempes med skarpe skudd, og både dyr og mennesker faller. Internasjonale forbrytersyndikater setter inn storkapital i jakten på noe som er mer verdt enn gull, men som ikke har noe mer konkret å by på enn keratin, en substans vi mennesker har flust av i negler og hår. Det handler naturligvis om neshornet, en kritisk truet art. De siste årene har myrderiene økt drastisk: I 2008 var antallet drepte neshorn i Sør-Afrika, der brorparten av arten lever, 83. 8 år senere, i 2016, ble 1075 hvite (Ceratotherium simum) og sorte (Diceros bicornis) neshorn som offer for nedslaktingen. Det er mulig at artens siste eksemplar allerede er født. En underbemannet og underbetalt gruppe rangers – neshornvoktere – risikerer livet døgnet rundt for å hindre at dyrene må lide en smertefull og ofte langsom død etter at hornet og halve ansiktet er hugget av med øks. Derfor gjelder også regelen for antikrypskytterenhetene «skyt først, spør siden». Siden 2008 er 500 krypskyttere drept, mens disse på sin side har drept minst 5940 afrikanske neshorn.

No fair trade

Spesielt komplisert er denne krigen fordi den raser på det afrikanske kontinentet, mens markedet befinner seg på det asiatiske. I en urgammel kultur som den kinesiske går pulverisert horn fra neshornet for å være et medisinsk vidundermiddel, og hornet selv er et statussymbol. Å overbevise kinesere om at deres tro baserer seg på feilinformasjon – at de for å oppnå den effekten de ønsker, like gjerne kunne bitt negler aldeles gratis – er omtrent som å fortelle kristne at det er meningsløst å tro på Jesus Kristus. Derfor betaler forbrukerne skyhøye summer, opptil 65 000 dollar, for 1 kilo horn. Ser man på artenes desimering i Kina og på kineseres likegyldighet overfor dyremishandling i egen kultur, kan man dessuten utlede at deres interesse for fair trade og dårlige samvittighet for tilfellet neshorn er lik null.

Trosser forbud

Kampen for neshornet er blitt et flaggskipprosjekt for utallige miljøorganisasjoner og internasjonale institusjoner. I 1976 forbød CITES, Convention for International Trade in Endangered Wild Species of Fauna and Flora, handel med (nes)horn, med enkelte unntak. Men dette har åpenbart ikke hindret …

Kjære leser. Du har lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.