Er fornybar energi nok, når planetens samlede energibehov er 15 TW

Renewable Energy – Can it Deliver?
Forfatter: David Elliott
Forlag: Polity Books, Storbritannia

ENERGI: Vi har allerede teknologier nok til å sette i gang en full overgang til fornybare energikilder. Solkraft har også ifølge David Elliott et potensial på svimlende 20 terrawatt – mer enn verdens samlede energiforbruk

Jeg har nylig gjenopptatt kaffesamtalene med en lokal miljøverner der jeg bor i Pasadena i Los Angeles. Morey Wolfson har bak seg en lang karriere blant annet som sjefskonsulent innen energispørsmål for guvernøren i Colorado. Han tok imot kinesiske delegasjoner som gjorde store øyne over de radikale perspektivene han la frem.

Lenge før dét, på 60-tallet, lette Wolfson etter «solar energy» på det lokale biblioteket og fant bare en eneste tittel. Her leste han at solenergi antagelig kunne dekke verdens energibehov. Han så lyset og åpnet på 70-tallet en egen bokhandel for solkraftlitteratur i hjembyen Denver, og drev en kampanje for solkraft. Wolfson fortviler selvsagt over at det fortsatt bare er noen få prosent av det amerikanske energiforbruket som er dekke t av fornybare energikilder.

Atomkraft og kullkraft

På 70-tallet ledet Wolfson også en motkampanje mot sin nemesis Edward Teller, som foruten å være en innbitt forsvarer av kjernekraft oppfant hydrogenbomben, som han ville bruke til en rekke nyttige formål.
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Anders Dunker
Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

En landbrugsklynge – et topmoderne industrielt kompleks

MAD: Problemet er adgangen til mad. Alle skal spise for at leve. Skal vi spise, må vi købe. For at købe, må vi arbejde. Vi spiser, fordøjer, og skider.

Dydens diktatur

KINA: Kinas kommunistparti praler i dag med, at det er i stand til at genkende enhver af landets 1.4 milliarder borgere inden for få sekunder. Europa må finde alternativer til den stigende polarisering mellem Kina og USA – mellem et statsligt overvågende diktatur og den liberalistiske individualismes hensynsløse selvudlevelse. Måske en form for anarkistisk samfundsorden?

Protest kan koste deg livet

HONDURAS: Nina Lakhanis farlige søken etter sannheten bak drapet på miljøaktivisten Berta Cáceres ender opp i flere spørsmål enn svar.

Det kulturelle bindemiddelet

ROMAN: DeLillo iscenesetter en slags allmenn, paranoid tilstand, en mistenksomhet som har global rekkevidde.

Kreativ ødeleggelse

SØPPEL: Norge er ikke rigget for tekstilsortering. Selv om vi sorterer søppel, er vi ikke i nærheten av steder i Japan, som kan resirkulere i 34 ulike kategorier. Der er målet at kommunene ikke sitter igjen med noe avfall – og uten søppelbiler!

Kontrollsamfunnet og det uregjerlige

SENMODERNE: Mennesker i dag får mer og mer kontroll over omgivelsene – men mister kontakt med verden. Hvor går grensen for målinger, kvalitetssikringer, kvantifiseringer og byråkratiske rutiner?