FOTO: REMKO DE WAAL, ANP/AFP/NTB SCANPIX

Er en ny kald krig på vei?

Skal vi grave oss ned, eller skal vi finne fram kart og kompass? spør styreleder i Norges Fredslag, Kari Anne Næss.

Kari Anne Næss
Styreleder i Norges Fredslag
Email: kari_anne@yours.com
Publisert: 01.03.2019

11. februar la etterretningstjenesten fram sin årlige rapport, der de konkluderer med at den sikkerhetspolitiske trusselen mot Norge er størst fra Russland og Kina. Tilliten mellom vest og øst fortsetter å svekkes. Hvorfor er det slik?

«Hvor eksisterer fortiden– hvis den i det hele tatt finnes? I dokumenter. Den er nedskrevet. I nedtegnelser. Og … ? I sinnet. I menneskelig hukommelse. I hukommelsen. Javel. Vi, Partiet, kontrollerer alle nedtegnelser og vi kontrollerer alle minner. Da kontrollerer vi fortiden, gjør vi ikke?» Linjene er fra romanen 1984 av George Orwell. Den klassiske psykologiske thrilleren utspiller seg i et dystopisk samfunn, der hovedpersonen, som jobber i Sannhetsdepartementet, tvinges til å omskrive historien slik Storebror (samfunnets diktator) vil ha den. Romanen stiller spørsmålet: Hvis mennesker ikke kan lære av historiens gang, hvordan kan vi da skape en bedre framtid?

The Brookings Institution (BI) – en av de mest prestisjefylte tenketanker i verden – publiserte i 2014 artikkelen «How to Avoid a New Cold War», der de skrev: «Det er viktig å finne en balanse mellom å sanksjonere Russland […] og å holde døren åpen for bedre relasjoner i framtiden.» BI advarer mot Vestens velkjente strategi om å fokusere på «den sterke mannen» (Vladimir Putin) og hans innerste sirkel. Denne strategien feilet katastrofalt i både Irak, Libya og Syria – med grusomme lidelser for sivilbefolkningen som resultat. Si hva du vil om Putin, men han har de fleste av sine landsmenn med seg.

Mangelen på tillit mellom Russland og USA har røtter tilbake til første verdenskrig. Men uansett hvilke briller man leser historien med, må det mest fundamentale spørsmålet være: Hvordan kan Russland bli en partner for Vesten for å sikre verdensfred?

Visjon om varig fred. Gjensidig tillit er den beste forutsetningen for å kunne håndtere konflikter fredelig. Hvordan bygger man opp tillit som er svekket over hundre år – bokstavelig talt? Vi kan lære av Harvard-professor Frances Frei, som sier at tillit bygges av autentisitet, logikk og empati. Hvis én av disse tre søylene vakler, svekkes tilliten. Disse prinsippene må våre ledere bruke i kommunikasjon lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer