Enhedslisten presset frem svar

Det danske partiet Enhedslisten har i lang tid jobbet med å få frem om CIA-flyene benytter seg av dansk luftrom og danske flyplasser. Det gikk lang tid før myndighetene ville svare på spørsmålene, men i juni innrømmet trafikkminister Flemming Hansen plutselig innrømmet at minst to CIA-fly har brukt dansk luftrom. I sitt første svar innrømmet […]

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Det danske partiet Enhedslisten har i lang tid jobbet med å få frem om CIA-flyene benytter seg av dansk luftrom og danske flyplasser. Det gikk lang tid før myndighetene ville svare på spørsmålene, men i juni innrømmet trafikkminister Flemming Hansen plutselig innrømmet at minst to CIA-fly har brukt dansk luftrom.

I sitt første svar innrømmet statsråden at et fly hadde vært i dansk luftrom 12 ganger. Da han så i juni kom tilbake, innrømmet han at enda et fly hadde benyttet dansk luftrom minst 14 ganger. Et av disse flyene har syv ganger startet eller avsluttet turen i Usbekistan, et av de landene som flere menneskerettighetsorganisasjoner mener torturerer fanger for amerikanerne.

Den danske regjeringen har tatt kontakt med amerikanerne og bedt dem slutte med å bruk dansk luftrom til disse transportene. I sitt svar til Frank Aaen fra Enhedslisten sier den danske utenriksministeren, Per Stig Møller, den 22. august i år, at han hadde tatt kontakt med amerikanerne og gitt beskjed om at en fra dansk side ikke ønsker at dansk luftrom brukes til formål som ikke er forenlige med internasjonale konvensjoner. Han påpekte at denne bruken av sivile fly er et brudd på artikkel 3 i Chicago-konvensjonen, som regulerer sivil luftfart.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here