England neppe inn i EEC


ORIENTERING 7. MARS 1970: Sterk opposisjon i Labour.

Norske EEC-aktivister må se tilbake på ti års skuffelser. Troen på at Norge en dag både skal være villig til – og få lov til – å oppgi nasjonal selvstendighet til fordel for EEC-organene i Brussel, er likevel halsstarrig levende.

Nå er «planen» denne: «reelle» forhandlinger til sommeren/høsten, en forhandlingsperiode på 18 måneder, «fullverdig» medlemskap i «Fellesskapet» fra 1.1.1973.

EEC-aktivistene går trolig mot nye skuffelser. De har slett ikke så mange trumfer i ermene som mange aviser forsøker å innbille oss. Dette skyldes både norske og nordiske forhold, men først og fremst Storbritannias demonstrative usikkerhet.

Offisielt går den britiske regjeringen inn for fullt medlemskap i Fellesmarkedet. Den støttes i dette av de Konservative. England har – liksom Norge, Danmark og Eire – en søknad «hvilende» i Brussel. Alt skulle således vært klart for et kjempeflertall for EEC-medlemskap i Parlamentet. Men så enkelt er det ikke.

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Forholdet mellem kunst og det politiske

SAMTIDSKUNST: Nutidens mæcener bruger skamløs kunst som en gigantisk reklamesøjle. Og hvad kan kunsten stille op med, når politikere lyver?

Misnøyen, frustrasjonen, trøstesløsheten, håpløsheten og mistilliten

USA: Filosofen Espen Hammer gir i en ny bok en glassklar analyse av USAs politikk. Dette er et land der verdien på lobby-virksomhet anslås til godt over 40 milliarder kroner.

Er fornybar energi nok, når planetens samlede energibehov er 15 TW

ENERGI: Vi har allerede teknologier nok til å sette i gang en full overgang til fornybare energikilder. Solkraft har også ifølge David Elliott et potensial på svimlende 20 terrawatt – mer enn verdens samlede energiforbruk

Det å bo i ordets rette forstand

ARKITEKTUR: Christian Norberg-Schultz’ vektlegging av stedskunst har vært med på å forme generasjoner av arkitekter. Kan vi bygge bedre enn vi gjør i dag?

Alt er de andres feil

MASSEMEDIER: Der reklamen ga følelse av velvære, begjær og behag, gir det nye mediekonsumet følelsen av paranoia, sinne og mistillit. Hat selger. Også på Capitol Hill.

På den mørke side af sandheden

MEDIER: Kampen om sandheden – og dermed om dokumentarismen – er blevet brutal. En ny bog analyserer hvordan sandhedspåstande og digital kultur former vores politiske virkeligheder.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte