Andrei Nekrasov © Piraya film.

Den enes sannhet, den andres sannhet og sannheten

Ble norske dokumentar-filmskapere lurt? Ny Tid undersøker påstandene i en omdiskutert film som NRK nå vurderer å vise. 

The Magnitsky Act – Behind the Scenes

Andrei Nekrasov ()

[Vi viser til Pressens faglige utvalg sin fellelse i forbindelse med denne artikkelen.]

 

Den norskproduserte dokumentarfilmen The Magnitsky Act – Behind the Scenes har skapt store debatter. Filmen handler om den russiske advokaten og varsleren Sergej Magnitskij, som i 2008 døde i russisk fengsel i påvente av en rettssak. Magnitskij avslørte at personer i det russiske innenriksdepartementet med hjelp fra politiet stjal milliarder av skattekroner.

Filmen er regissert av Andrei Nekrasov og produsert av det norske selskapet Piraya Film, og er finansiert med pengestøtte fra Norsk filminstitutt (3,4 millioner kroner). Kort fortalt planter dokumentaren tvil rundt Sergej Magnitskijs rolle i saken, og antyder at Magnitskij selv var innblandet i millionunderslaget.

«Mange usannheter.» Magnitskij jobbet for William «Bill» Browder, en hedgefond-milliardær fra USA som slo seg opp som investor i Russland på 1990-tallet med firmaet Hermitage Capital Management. Det var da Magnitskij jobbet for Browder at de sammen avdekket skatteunndragelsene på 1,8 milliarder kroner – hvorav en stor andel har blitt overflyttet til skatteparadiser og vestlige land, til eiendommer og andre verdier.

Magnitskij mente at russisk politi, etter flere ransakinger av kontorene til Hermitage Capital Managements Russland-kontorer, overleverte beslaglagte dokumenter til organiserte kriminelle, som igjen brukte materialet til å ta over tre av Hermitages russiske selskaper – og dermed få tilbakebetalt 1,8 milliarder kroner i tidligere betalte skatter fra selskapene.

Iscenesettelsen av overgrepet i fengselet. © Piraya film.

Enken etter Sergej Magnitskij utelukker at Magnitskij selv var innblandet i svindelen:

«Sergej fulgte alltid loven, både på det personlige og det profesjonelle plan. Han pleide å si at han ikke ikke ville ta klienter hvis de var på kant med loven. Jeg er sikker på at Sergej følte seg trygg nettopp fordi han ikke brøt noen lover,» sier enken Natalya Zharikova til Ny Tid. «Han skjønte at klientene i Russland kanskje kom til å trenge ham, han så det som sin plikt, og derfor valgte han å bli. Han kunne ikke forutse hva som kom til å skje med ham,» sier hun.

Etter ektemannens død flyttet Natalya Zharikova sammen med sønnen til England, hvor hun jobber med kampanjen «Justice for Sergej» for å renvaske ektemannens navn. Saken har vakt sterke reaksjoner, og førte blant annet til innføringen av loven «Sergei Magnitsky Rule of Law Accountability Act» i USA i 2012. Denne loven hindrer sentrale russiske aktører i saken innreise til USA, og satte således sinnet i kok hos russiske myndigheter – som svarte med å trekke seg fra flere avtaler med USA.

«Under begravelsen så vi omfattende merker på kroppen hans som de ikke hadde lykkes å dekke til, selv om han var sminket.»

Enken Zharikova er sterkt kritisk til The Magnitsky Act, og mener filmen presenterer mange usannheter om ektemannen:

«Jeg vet ikke mer enn andre, men av de offisielle rapportene kommer det frem at han ble funnet død med blåmerker på kroppen, og at det før han døde var åtte mennesker inne på cellen hans med batonger; at han ble lagt i håndjern, og at han ble slått. Under begravelsen så vi omfattende merker på kroppen hans som de ikke hadde lykkes å dekke til, selv om han var sminket. Den første dødsattesten hevdet at han hadde alvorlige hodeskader da han ble funnet. Hva skal man egentlig tro etter noe sånt?» sier Zahrikova. I 2013 oppfordret hun britiske myndigheter til å innføre de samme sanksjonene USA har innført for dem som var involvert i saken.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer