Endelig: Ålreit Cola

I februar 2008 lanseres verdens første Fairtrade-sertifiserte Cola.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).
[brus] Ubunti Cola, som det brune sukkervannet heter, er laget av Fairtradesertifisert sukker produsert i Malawi og Zambia. Det er fortsatt usikkert når den arbeidervennlige brusen kan leske norske ganer, men Björn Almér, daglig leder av Barista Fair Trade Coffee er plukket ut til å teste brusen i sine kaffebarer i Sverige.

«Det er en veldig, veldig god cola,» sier Almér til Etiskforbruk.no. Han innrømmer at han ikke har vært særlig begeistret for smaken på tidligere cola-kopier. «Men Ubuntu har klart å lage en cola med særpreg og god smak,» sier han. Det er det britiske selskapet Ubuntu som produserer brusen, og 33 prosent av Ubuntis overskudd går til prosjekter i Afrika. Fairtrade-bøndene i Malawi får seks ganger bedre betalt enn gjennomsnittet.

«Vi har solgt vanlig Cola i kaffebaren vår, men mange kunder reagerte på dette fordi Coca Cola har gjort sine alvorlige overtramp gjennom tidene,» sier Almér. Fairtrade-colaen koster mer enn det dobbelte av vanlig cola i innkjøp, men Barista Fair Trade Coffee selger den til samme pris som vanlig cola. «Vi lever heller med lavere fortjeneste, og håper at kundene setter pris på dette og kommer tilbake til oss,» sier Almér. Colaen testes foreløpig i begrenset omfang og lansers for fullt i februar til neste år.

---
DEL