En ny vår for debattboken?

I alle fall en ny bokvår, med en og annen godbit. Spesielt på sakprosasiden.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 14.01.2004

Mulla Krekars bok Min sak åpner ballet av i norsk sammenheng storpolitiske dokumentarer/memoarer. Boken kommer allerede i februar, og det er Aschehoug som står for den utgivelsen. Like i hælene, og sannsynligvis med opphav til enda større forventninger, kommer spiondømte Arne Treholts beretning om sitt liv. Den godbiten er det Gyldendal som har sikret seg, og også den boken er i butikkene før sommeren, nærmere bestemt i mai. I samme klasse befinner også et samarbeidsprosjekt mellom Lars Sigurd Sunnanå og Saddam Husseins livlege Ala Bashir seg. Det er Cappelen som har sikret seg rettighetene til livlegens historie, som allerede skal være forhåndssolgt til en rekke forlag i utlandet.

Og fortsatt er det flere forlag som ikke har sluppet sine vårlister ennå. Likevel kan denne listen suppleres med navn som Michael Moore og Thomas Hylland Eriksen, som respektivt er aktuelle med Hjelp, hvor er landet mitt? og Røtter og føtter. Begge på Aschehoug. Der er også Nupi-forsker Svein Melby med på vårslippet. Han har skrevet boka Bush-revolusjonen som tar for seg utviklingen i amerikansk politikk i det siste.

Fra det lille forlaget Spartacus, som fyller femten år i år, vet Ny Tid om to titler: Raja Shehadeh har skrevet Da fuglene sluttet å synge – Dagbok fra det beleirede Ramallah og den radikale forskeren Vandana Shiva har skrevet Beskyttelse eller plyndring? om patenter, etikk og nykolonialisme. Begge forfatterne kommer til Norge i forbindelse med bokutgivelsene.

Også Universitetsforlaget har et par interessante allmennbøker på sin liste.

De som vil forarges og utfordres en smule vil muligens lykkes ved å lese Kjell A. Nordstrøm og Jonas Ridderstråles bok Karaoke Kapitalisme. Den er skrevet av de samme forfatterne som Funky Business og skal i følge forlaget ta “utgangspunkt i en individualisert verden der alt er mulig, men der man samtidig må tørre å være unik og prøve nye ting hvis man skal oppnå store ting…” Den boken kommer i mars.

Men kanskje er det spesielt filosof Lars Fr. H. Svendsens bok om moter burde vekke interesse hos dem som er interessert i samspillet mellom kulturuttrykk og samfunn i en kapitalistisk tid.

Er man glad i filosofer og essaysamlinger, og ellers ikke blir skremt av nynorsk, er Jon Hellesnes’ essaysamling Illusjon? på vei ut fra Samlaget i februar.

For dem som ikke kan vente, er det håp hos Dinamo. Det unge forlaget har sikret seg Paul Bermans Terror og liberalisme. Hans hovedhypotese er at kildene til den islamistiske fundamentalismens voldsbruk i prinsippet er ganske lik den voldsutøvelsen som preget det forrige århundrets ulike europeiske fundamentalismer.

Aschehoug-eide Oktober forlag gir ut en intervjubok med Edvard Said som hadde den engelske tittelen Culture and Resistance. For øvrig kan det nevnes at også Salman Rushdies essaysamling Step Across this Line også skal oversettes av et norsk forlag, og at Anton Tsjekov har fått en biograf i Geir Kjetsaa.

Damm har også noe på lager. Ikke minste kan man være spent på boken Samtidslyrikk – fra Almuens Opera til Gatas Parlament av Jan Inge Reilstad, som er en samling av populærmusikkens tekster – etter sigende setter den dem inn i et kunsthistorisk bilde, og tar dem på alvor som litteratur.

Er man mer interessert i litterære essays, og essays om litteratur, skal det være mulig å stille tørsten også denne våren. Umberto Eco er en skikkelig ringrev av en romanforfatter, men han kan skrive essays også. Noe Tiden har planer om å bevise når de i mai utgir hans Essays om litteratur. Det er også håp om at Eldrid Lunden på Aschehoug kan levere noen smakfulle litterære øvelser i sin essaysamling Prøver. Det vil i så fall skje i mars.

For til sist å vende tilbake til den boktypen vi begynte denne gjennomgangen med – nemlig memoarbøker fra de dramatiske høydepunktene i de siste ti årenes storpolitikk: Kagge forlag har også noe å slå i bordet med på det punktet: Hans Blix’ Avgjørende dager, en internasjonal utgivelse, som lanseres samtidig på engelsk, norsk og svensk.

Kommentarer